Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kisgyermek anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Verus

2011. augusztus 9., kedd

Aranygaluska

 



·        60 dkg liszt
·        3 dkg élesztő
·        2 tojás
·        3 dl tej
·        8 dkg margarin
·        6 evőkanál cukor, csipetnyi só

A hintéshez: 20 dkg darált dió, 15 dkg cukor, 10 dkg  olvasztottmargarin


Az élesztőt egy kanál liszttel valamint egy kiskanál cukorral felfuttatjuk a langyos tejben. A margarint felolvasztjuk. A lisztet egy nagy keverőtálba tesszük, hozzáadjuk az olvasztott margarint és egy csipet sót. A tojásokat felverjük, elkeverjük benne a cukrot és a felfuttatott élesztős tejjel együtt (kovász) a liszthez keverjük. Először kézzel jól összedolgozzuk a tésztát, majd a robotgép dagasztóspiráljával hólyagosra dagasztjuk, kb. 8-10 perc alatt, majd kézzel is átgyúrjuk még egyszer. Ha túl lágy, ragadós lett a tésztánk, egy kis liszt hozzáadásával javíthatjuk.
A tészta akkor jó, ha a dagasztás során szépen elválik a tál oldalától.
Kilisztezett tálban, liszttel meghintve, konyharuhával letakarva meleg helyen 40-50 perc alatt a duplájára kelesztjük. Ha megkelt, borítsuk a tésztát egy lisztezett deszkára, és hagyjuk pihenni 5 percet. Ezután sokkal könnyebb kinyújtani. Nyújtsuk ki 1-1,5 cm vastagra, majd pogácsaszaggatóval vagy egy kis pohár segítségével szaggassuk ki és szorosan egymás mellé rendezgessük el őket egy alaposan kizsírozott tortaformába vagy egy kisebb tepsibe. Zsír helyett használhatunk margarint is. Ecset segítségével kenjük meg az egészet bőven olvasztott vajjal, majd szórjuk meg bőven a cukros diós keverékkel. Erre jön még egy réteg tészta, olvasztott margarin és cukros dió. A tepsi választásánál az legyen a fő szempont, hogy legalább két réteg tészta legyen benne. Inkább válasszuk kisebb formát, a tésztát három rétegben is lerakhatjuk, de egy rétegben nem az igazi. Egy tiszta konyharuhával letakarjuk és hagyjuk kelni további fél órát. Ezután betoljuk a 170 fokra előmelegített sütőbe. Én légkeveréses módban sütöttem, így kb. 45-50 perc alatt szép aranybarnára pirult. Sima sütőben 180 fokon süssünk. A végén végezzük tűpróbát, ha a tészta közepe nem ragad rá a tűre, készen van. Ha még sütni kell, de már barnul a teteje, egy fehér papírral fedjük le és úgy süssük tovább.
Vanília, illetve csokiöntettel tálaljuk. Öntetpor hiányában pudingport is használhatunk, a megadott fél liter tej helyett használjuk 0.7 dl-t, így finom öntetet kapunk :-)









Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése