Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2011. április 30., szombat

Medvehagymás kukoricasaláta


·        1 konzerv csemege kukorica
·        5-6 szál medvehagyma
·        2 tojás sárgája
·        1 evőkanál mustár
·        1 dl olaj
·        4 dl tejföl
·        1-2 evőkanál cukor
·        só, bors


A medvehagymát vékonyan felszeleteljük. Ezután elkészítjük a majonézt. A két tojás sárgáját a mustárral együtt beletesszük egy mélyebb tálkába és összekeverjük. Ezután nagyon lassan, óvatosan, szinte csepegtetve folyamatos kevergetés mellett hozzáadagoljuk az olajat. Nagyon fontos, hogy folyamatosan kevergessük  mert különben a majonéz összeugorhat ( a tojássárga nem veszi fel az olajat és szétválnak)  és akkor újra kell az egészet kezdeni.
Ha belekevertük az összes olajat, óvatosan beleforgatjuk a tejfölt is. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük, majd belekeverjük a kukoricát, medvehagymát is.

2011. április 28., csütörtök

Pitypang szirup vagy mézszirup


·        200 g pitypangvirág (kb. 2-3 összmarok)
·        800 ml víz
·        1 kg cukor
·        1 citrom
·        egy csipetnyi őrölt szegfűszeg



A pitypangról: Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, virágzás idején a szárát. Az egész növény gyógyhatású. A friss virágszárból naponta ötöt-hatot nyersen megeszünk, krónikus májgyulladás esetén is gyors javulás remélhető. Használ cukorbetegség ellen is.

Cukorbetegek naponta fogyasszanak legalább tizet a szárából, amíg a pongyola pitypang virágzik.
 A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk.
A szár kezdetben egy kicsit keserű, de ropogós és nedvdús. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával.

Megszünteti a bőrviszketést, a sömört, a kiütéseket, javítja a gyomornedv kiválasztást, és megtisztítja a gyomrot mindenféle pangó anyagtól. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomó-duzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez.
Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.

A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva - de szárítva is -, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású.
Vérhígító hatása sűrűvérűség ellen kitűnő.




A szirup elkészítése:


  1. A vizet feltesszük forrni és a már meleg vízbe beletesszük a cukrot és olvadásig melegítjük, néhányszor megkeverjük. 
  2. Amikor az összes cukor feloldódott, beletesszük a pitypangvirágokat, a vékony szeletekre vágott citromot és a csipetnyi szegfűszeget is. 
  3. Takarékon fedő alatt  addig melegítjük amíg bugyborékolni kezd, után levesszük a tűzről. Forrnia nem szabad, hogy a vitaminok benne maradjanak.
  4.  Lefedve egy napig pihentetjük. 
  5. Másnap ismét felforrósítjuk, de most sem szabad forralni, majd egy szűrő segítségével kihalásszuk belőle a citromkarikákat és a virágokat. 
  6. A szörpöt jól zárható üvegekbe töltjük és legalább 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki)

 Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz. Méz szirupnak is nevezik, mézhez hasonlító íze, színe és sűrűsége miatt. Ásványvízzel vagy szódával hígítva frissítő italként ajánlom. Koktélokhoz, süteményekhez önmagában, szirupként.



2011. április 26., kedd

Házilag készült majonéz


·        2 tojás sárgája
·        1 evőkanál mustár
·        kb. 1 dl olaj
·        4 dl tejföl
·        1-2 evőkanál cukor
·        só, bors


A két tojás sárgáját a mustárral együtt beletesszük egy mélyebb tálkába és összekeverjük. Ezután nagyon lassan, óvatosan, szinte csepegtetve folyamatos kevergetés mellett hozzáadagoljuk az olajat. Nagyon fontos, hogy folyamatosan kevergessük  mert különben a majonéz összeugorhat ( a tojássárga nem veszi fel az olajat és szétválnak)  és akkor újra kell az egészet kezdeni, új alapanyagokkal.
Ha belekevertük az összes olajat, óvatosan beleforgatjuk a tejfölt is. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük.

2011. április 25., hétfő

Húsvéti citromfüves mazsolás sárga túró

" Húsvéti finomságok után kutatva bukkantam rá erre a hagyományosan húsvéti csemegére. Édes és sós változatban egyaránt készítik, én most az édes variációt készítettem el. Izgalmas étel, jó párosítás a főtt sonka, kalács mellé. Jó étvágyat kívánok és Kellemes Húsvéti Ünnepeket!"




·        1 liter tej
·        10 tojás
·        3 evőkanál cukor
·        csipetnyi só
·        csipetnyi fahéj
·        egy marék mazsola
·        10-12 levél citromfű


  1. A tejet feltesszük forrni, beletesszük a cukrot, sót, fahéjat, mazsolát és az apróra vágott citromfüvet. 
  2. A tojásokat egy tálba ütjük, majd villával enyhén felverjük, de csak annyira, hogy a sárgája szétmenjen. Ne verjük habosra, különben a túrónkban nem lesznek kis fehér részek.  
  3. Amikor a tej már elkezd „mozogni”, beleöntjük a tojást és mérsékelt tűzön addig kevergetjük folyamatosan amíg a tej elkezd besűrűsödni, a tojás összeugrik, a savó kiválik. Ez kb. 6-7 percig tart. 
  4. Egy levesszűrőt kibélelünk egy laza szövésű tiszta konyharuhával és beleöntjük a túrót. A széleit felül összekötjük egy fakanálra mint egy kis batyut, és egy nagyobb edényre ráhelyezzük a fakanállal együtt.
  5. Néhány órára lehetőség szerint kamrába vagy egyéb hideg helyre tesszük és hagyjuk kicsöpögni.
  6.  Ezután tálalásig lefedve a hűtőben tároljuk. Szeletelve tálaljuk. 


2011. április 24., vasárnap

Gesztenyetorta aszalt szilvával bolondítva



Hozzávalók a piskótához:
·        7 tojás
·        15 dkg liszt
·        14 dkg cukor
·        ½ cs. sütőpor
·        késhegynyi só

Hozzávalók a krémhez:

·        4 tojás
·        1 evőkanál kakaópor
·        30 dkg cukor
·        25 dkg margarin
·        1 evőkanál rumaroma
·        két  csomag gesztenyepüré (500 g)

Egy csomag aszalt szilva, csokireszelék a torta tetejére

Az elkészítés: előveszünk egy kapcsos tortaformát, oldalát és alját kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőport elkeverjük a liszttel. Egy nagyobb tálba beleütjük a tojásokat, beletesszük a cukrot és a robotgép habverővilláival a legmagasabb fokozaton vastag habbá verjük. Kb. 5-10 perc, ez függ a robotgép teljesítményétől is. Akkor van készen, ha már szépen megemelkedett a sárgás tojáshab, és tele van apró levegőbuborékkal. Ezután visszaváltunk a legkisebb fokozatra és kanalanként hozzászitáljuk a lisztet is.  Ezután beleöntjük a tésztát a formába, majd betesszük az előmelegített sütőbe. Két ütemben sütjük a piskótát, előszőr 180 fokon 15 percig, majd még további 25 percig 150 fokon. Sütés közben a sütőajtót ne nyitogassuk, különben a piskóta összeesik. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki és vágjuk fel tetszés szerint 3 vagy 4 lapra.

A krémhez a tojásokat a cukorral és a kakaóval elkavarjuk, majd gőz fölött gyakran kevergetve kb. 15 perc alatt összefőzzük. A margarint és a tábla csokit egy fém tálban gőz felett megolvasztjuk, majd dermedni hagyjuk. Többször átkeverjük, ettől igazán krémes lesz. A gesztenyepépet egy mélyebb tányérban villával összetörtjük, majd a csokis margarinos krémhez keverjük. Végül a két krémet összekeverjük, beletesszük a rumaromát és hagyjuk hűlni, dermedni, többször megkeverjük. Az aszalt szilvát két, három darabkára vágjuk. Ha nem elég puha, akkor beletesszük egy pohár forró vízbe és addig hagyjuk benne, míg megpuhul. Amikor a krém már kellően kenhető, a lapokat megkenjük a krémmel, ráhelyezzük a szilva egy részét, majd ismét egy lap, krém és ismét szilva. Úgy oszlassuk el a krémet, hogy a torta tetejére és oldalára is jusson. A torta tetejét csokireszelékkel megszórjuk és tálalásig lefedve a hűtőszekrénybe tesszük. 



Piskótatészta

·        7 tojás
·        15 dkg liszt
·        14 dkg cukor
·        ½ cs. sütőpor
·        késhegynyi só

Sok sok próbálkozás, kudarc  és ebből eredő kitartó nyomozás a tökéletes piskótarecept után sikerült rálelni erre a receptre. Azóta így sütőm és nagy sikereim vannak. Finom lágy, magas tésztát kapunk és az esélye annak, hogy összeesik igen kicsi. A hagyományos recepttől annyiban tér el, hogy a tojásokat egyben kell habbá verni, illetve két ütemben kell a tésztát kisütni.

Az elkészítés: előveszünk egy kapcsos tortaformát, oldalát és alját kivajazzuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A sütőport elkeverjük a liszttel. Egy nagyobb tálba beleütjük a tojásokat, beletesszük a cukrot és a robotgép habverővilláival a legmagasabb fokozaton vastag habbá verjük. Kb. 5-10 perc, ez függ a robotgép teljesítményétől is. Akkor van készen, ha már szépen megemelkedett a sárgás tojáshab, és tele van apró levegőbuborékkal. Ezután visszaváltunk a legkisebb fokozatra és kanalanként hozzászitáljuk a lisztet is.  Ezután beleöntjük a tésztát a formába, majd betesszük az előmelegített sütőbe. Két ütemben sütjük a piskótát, előszőr 180 fokon 15 percig, majd még további 25 percig 150 fokon. Sütés közben a sütőajtót ne nyitogassuk, különben a piskóta összeesik. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki és vágjuk fel lapokra.

Ha csokoládétortához készítjük a tésztát, akkor a 11 dkg lisztet és 4 dkg kakaóport használjunk.

Ha piskóta tekercset szeretnénk készíteni, akkor egy kisperemű sütőpapírral bélelt nagy tepsiben süssük. Ebben az esetben előmelegített sütőben 170 fokon süssük kb. 15 percig. Ha készen van, óvatosan papírostul húzzuk ki a tepsiből és még melegen tekerjük fel. Így ha kihűl nem fog összerepedezni. Ha már kihűlt, tekerjük ki és óvatos mozdulattal vegyük le róla a sütőpapírt.


2011. április 22., péntek

Sajtos barackos csirkemellfilé



·        1 nagyobb csirkemell
·        1 konzerv őszibarackbefőtt
·        15 dkg trappista vagy edami sajt
·        olaj
·        só, bors
·        3 gerezd fokhagyma

A csirkemellről lehúzzuk a bőrt,  majd egy vékony éles késsel lefejtük a húst a csontról. Kb .1 cm vastag szeleteket vágunk, majd megmossuk. Sózzuk, borsozzuk, majd bedörzsöljük a zúzott fokhagymával és néhány kanál olajjal összekeverve egy tálban lefedve legalább egy órán át a hűtőszekrényben pihentetjük. Közben a barackokat, ha túl nagyok, felszeleteljük. Majd egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk és a csirkemellszeleteket közepes lángon 5-6 perc alatt megsütjük. 2-3 perc oldalanként, egyszer kell átforgatni. Többször forgatni nem szabad, mert akkor a hús nagyon kiszárad. Ha már enyhén aranybarna, készen is van. Ezután a szeleteket áttesszük egy tűzálló tálba vagy tepsibe, a serpenyőből a szaftot ráöntjük, ráhelyezzük a barackszeleteket, megszórjuk az egészet reszelt sajttal és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük addig, amíg a sajt elolvad. Burgonyapürével, párolt rizzsel tálaljuk. 


2011. április 19., kedd

Barackos csokoládétorta


Hozzávalók a tortalaphoz:

·        6 tojás
·        8 púpos evőkanál liszt
·        2 evőkanál kakaópor
·        10 evőkanál cukor
·        1/2 csomag sütőpor
·        2 evőkanál víz
·        késhegynyi só


Hozzávalók a krémhez:

·        3 tojás
·        4 púpos  evőkanál kakaópor
·        1 tábla étcsokoládé (100 g)
·        35 dkg cukor
·        30 dkg margarin vagy vaj
·        2 evőkanál rumaroma
·        egy konzerv őszibarackbefőtt
·        1-2 evőkanál kókuszreszelék a torta tetejére

A tortalaphoz előveszünk egy kapcsos tortaformát és alaposan kivajazzuk az alját, oldalát.  A lisztet, a kakaóval és a sütőporral összekeverjük, majd a tojásokat szétválasztjuk. Először a tojás fehérjét félkeményre felverjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet, majd a cukrot. Majd hozzáadjuk a tojás sárgákat és ezzel is tovább verjük. Végül finom mozdulatokkal kanalanként a lisztes keveréket is a tojáshabhoz kavarjuk. A piskótatésztát beleöntjük a sütőformába és előmelegített 180 fokos sütőben 15 percig sütjük, majd levesszük a hőfokot 150 fokra és további 25 percig sütjük. Az első 20 percben ne nyissuk ki a sütőajtót, különben a piskóta összeesik.  Mielőtt kivennénk a sütőből végezzünk tűpróbát, ha  a tészta ráragad a tűre, süssük tovább egy kicsit. A formában hagyjuk kihűlni, csak utána vegyük ki. Egy hosszú éles késsel vágjuk 3 lapra. Ezután következik a krém.

A krémhez a tojásokat a cukorral és a kakaóval elkavarjuk,  majd gőz fölött gyakran kevergetve kb. 15 perc alatt összefőzzük. A margarint és a tábla csokit egy tálban megolvasztjuk, lehet ezt is gőz felet, én a mikrót használtam most, így gyorsabban elkészült. Míg dermed, többször átkeverjük, így igazán krémes végeredményt kapunk. Végül a két krémet összekeverjük, beletesszük a rumaromát és hagyjuk hűlni, dermedni, többször átkeverjük. A barackokat kb. 1 cm vékony szeletekre vágjuk, és 5-6 szeletet félreteszünk. Amikor a krém már kellően kenhető, a legalsó lapot megkenjük a csokoládékrémmel, sugárszerűen ráhelyezzük a  barackszeletek egy részét, erre jön megint egy tortaszelet, csokoládékrém és ismét barack. A tetejére rákenjük a maradék krémet és egyenletesen eloszlatjuk úgy, hogy a torta oldalára is jusson. A torta tetejét megszórjuk kókuszreszelékkel, majd a félretett barackszeletet szépen elrendezgetjük a közepén. Néhány órára a hűtőszekrénybe tesszük tálalás előtt.