Köszöntelek az oldalamon! Nagyon szeretek sütni, főzni, alkotni, megálmodni egy ételt, ellazít, kikapcsol, elvarázsol. Szeretek új recepteket kipróbálni, sokszor csak egy elképzelés van a fejemben, főzés közben alakul, formálódik, alakul a végeredmény. Rendszerint jól, mert elég hamar elfogy :) Három kamasz anyukája vagyok, fontosnak tartom, hogy minél természetesebb és egészségesebb alapanyagokat használjak. Jó böngészést és főzőcskézést kívánok! Köszönöm, hogy benéztél hozzám! Verus

2022. május 6., péntek

Vajas pogácsák és mini pizzák

 


Sziasztok!

Rég nem került fel recept a blogra, sajnos magánéleti problémák miatt nem nagyon volt időm, erőm a receptek megírásához, pedig szinte minden nap sütök főzők a gyerekeknek, lettek új kedvencek is. Igyekszem sorban feltenni őket.

Ez a mostani pogácsa az egyik új kedvenc, szinte mindig elfogy aznap. Ha marad is másnapra, ugyanolyan lágy, puha a tésztája mint sütés után. 


Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 csapott evőkanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 1 tasak szárított élesztő
  • kb. 5 dkg reszelt sajt
  • 25 dkg  szobahőmérsékletű vaj
  • kb 2 -2,5 dl tej
  • 1 tojás és reszelt sajt a tetejére

Elkészítés: 

  1. A hozzávalókat egy nagy tálba tesszük. A lisztet, cukrot, sót, porélesztőt, tojást, belekeverjük a reszelt sajtot, majd hozzáadjuk a szobahőmérsékletű lágy vajat, és a langyos tejet.
  2. Robotgéppel 7-8 percig dagasztjuk, akkor jó a tészta,  ha lágy, de nem ragacsos. Ha mégis, kevés lisztet adjunk még hozzá. 
  3. Letakarva a duplájára kelesztjük.
  4. Ha megkelt, lisztezett deszkán  vagy sütőpapíron, én az utóbbit használom évek óta, lazán, kb. 2 cm-es vastagra kinyújtjuk. 
  5. Kisebb pogácsákat szaggatunk, majd átesszük sütőpapírral bélelt tepsire. Közben előmelegítjük a sütőt 180 fokra, légkeverésesnél 160.
  6. Míg a sütő melegszik, a pogácsákat lekenjük egy felvert tojással, majd megszórjuk reszelt sajttal.
  7. Végül 180 fokon 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük, légkeveréses sütőben 160 fokon. 

A szaggatás során megmaradt darabokat össszegyúrtam, 3 fele osztottam, kinyújtottam. Lekentem ketchuppal, sonka, reszelt sajt és lilahagyma feltét került rá. Így lettek a mini pizzák. Miután kisültek a pogik, 180 fokon kb. 20 perc alatt megsütöttem őket. 








Jó étvágyat kívánok!



3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszták és ötletes a pizzás megoldásod tetszik! Jó hogy jelentkeztél hiányoltalak !

    VálaszTörlés
  2. Örülök hogy újra itt vagy! Finomakat sütöttél, nagyon guszta a pogi is és a pizza is. Jó ötlet volt megcsinálni 😊.
    Szívből kívánom, hogy a problémáid megszünjenek, és majd gyakrabban lássunk itt 😄.

    VálaszTörlés