2019. november 15., péntek

Kókuszkocka baracklekvárral


Gyerekkorom egyik kedvenc süteménye, nem is értem miért nem sütöttem már évek óta. Valamelyik nap szembejött velem a neten, gondoltam itt az idő! A régi receptet kiegészítettem egy kis házi baracklekvárral, enyhén savanykás íze nagyszerűen kiegészíti az édes, rumos- kakaós ízvilágot. A gyerekeknek nagyon ízlett... :)

A tészta hozzávalói:
  • 40 dkg liszt
  • 15 dkg kristálycukor
  • 10 dkg vaj
  • 2 dl tej
  • 3 evőkanál méz
  • 2 tojás
  • 2 csomag vaniliás cukor vagy 2 evőkanál rumaroma
  • 1 csomag sütőpor
  • 4-5 evőkanál baracklekvár
A mázhoz:
  • 20 dkg vaj
  • 20 dkg porcukor
  • 1 dl tej
  • 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • rumaroma ízlés szerint
Kókuszreszelék a tetejére.

  1. A tésztához a vajat kikeverjük a cukorral, a tojásokkal, hozzáadjuk a mézet és a vaníliás cukrot. 
  2. Hozzáadjuk a langyos tejet is.
  3. Végül beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet.
  4. Egy kb 22x32 cm-es tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd óvatosan beleegyengetjük a tészta felét.
  5. A tésztára 4-5 evőkanál baracklekvárt halmozunk, egy tompa késsel vagy fakanállal elsimítgatjuk, majd a maradék tésztát is ráborítjuk. 
  6. 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 perc alatt készre sütjük.
  7. A sütőből kivéve néhány percig állni hagyjuk, majd rácsra tesszük és kihűtjük.
  8. Hidegen szeleteljük.
A kakaós masszához:
  • A vajat egy kis edényben felolvasztjuk, hozzáadjuk a porcukrot. Én dupla falu edénykében szoktam. 
  • A kakaóport forró tejjel csomómentesre keverjük, majd hozzáadjuk a cukros vajhoz. 
  • Összeforraljuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a rumaromát.
  • Miután a kakaómassza kihűlt, egyenként belemártogatjuk a felkockázott tésztát, majd kókuszreszelékbe forgatjuk.




Jó sütögetést kívánok!