2021. január 23., szombat

Kakukkfüves, fokhagymás lazac citrommártással


 Egy nagyon egyszerű, gyorsan elkészíthető ételt hoztam ma nektek. A lazac a gyerekek kedvenc hala, van ízlésük, na...:))) 

Hozzávalók:

  • 3-4 szelet bőrös lazac
  • 2-3 gerezd zúzott fokhagyma vagy egy kanálnyi fokhagymakrém
  • só, ízlés szerint bors
  • 1-2 csipetnyi kakukkfű
  • kb 1 dl olívaolaj a sütéshez

A citrommártáshoz:

  • 1 evőkanálnyi vaj
  • 1/4 citrom leve
  • kb 1,5 dl tejszín
  • só, pici bors, csipetnyi cukor
  • 1 kiskanál keményítő vagy fél kiskanál liszt

  1. A lazacszeleteket egy éles késsel pikkelymentesítjük. Csak enyhén kell kapargatni, könnyen lejön. Utána lemossuk, hogy tutira ne maradjon pikkely rajta, majd papír kéztörlővel leitatjuk a nedvességet.
  2. Megsózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a fokhagymával, végül a kakukkfűvel is megszórjuk. Így fűszerezve legalább 10  percig pihentetjük.
  3. Egy serpenyőben megmelegítjük az olajat majd a bőrös felével kezdve megsütjük a lazacot, oldalanként kb. 4-5 perc elég neki, közepes lángon. Óvatosan fordítsuk meg, könnyen széteshet.
  4. A citrommártás elkészítse is pofon egyszerű. Egy kis lábosban takarék lángon felolvasztjuk a vajat, hozzáadjuk a negyed citrom levét, pici só, bors, cukor. 
  5. Hozzáadjuk a tejszínt, egyet rottyantunk rajta, majd besűrítjük az előzőleg pici vízben elkevert keményítővel vagy liszttel. Néhányszor megkeverjük míg szépen besűrűsödik és készen is van. Ha szükséges, kicsit utána ízesíthetünk. 



Jó étvágyat kívánok!