2021. június 16., szerda

Meggyes sajttorta, sütés nélkül


Sokan nem tudjátok, de én egyáltalán nem vagyok édesszájú. A gyerekek miatt rengeteg sütit, tortát készítek, maximum a krémeket kóstolom meg, hogy elég édes-e, de a kész sütiből már nem nagyon eszek. :) De! Egy kedvencem mégiscsak van, a gyümölcsös, nem túl édes torták, mint pl. ez a sajttorta is. Cukor csak a krémbe került, a meggyes réteget eritrittel édesítettem. Jól lehűtve, ebben a nagy melegben igen hűsítő és nagyon finom! :))
Az adagok egy 26 cm-es kapcsos tortaformára vonatkoznak. A sajtkrémet készítés előtt legalább fél órával vegyük ki a hűtőből, úgy sokkal könnyebb krémesre keverni. A habtejszín viszont legyen jó hideg! 

Hozzávalók:

A kekszes alaphoz:
  • 25 dkg zabkeksz
  • 12 dkg vaj
  • csipetnyi fahéj és gyömbér ( elhagyható)

A sajtkrémhez:
  • 50 dkg mascarpone  ( ha sajtosabb ízvilágot szeretnénk, akkor Philadelphia sajt vagy a mascarponés krémhez keverünk két evőkanálnyi natúr tömlős krémsajtot)
  • 1 bio citrom reszelt héja és leve
  • 10 dkg porcukor
  • 3 dl habtejszín
  • 1 dl tej
  • 15 g por zselatin

A meggyes réteghez:
  • 50 dkg fagyasztott meggy vagy friss
  • ízlés szerinti cukor vagy eritrit ( én jó savanykásan, nem túl édesen szeretem)
  • 2 csapott evőkanál por zselatin
 

  1. Egy 26 cm-es kapcsos tortaforma szélét kibéleljük sütőpapírral. Én csíkokat szoktam vágni, és kis vajpöttyekkel odatapasztom.
  2. A zabkekszet késes aprítóban ledaráljuk, majd összekeverjük a mikróban felolvasztott vajjal, mehet bele a fahéj, gyömbér. 
  3. A keveréket a tortaforma aljába simítjuk, kézzel jó alaposan lenyomkodjuk. Nem baj, ha kicsit a forma oldalára is kerül. Míg készül a krém, betesszük a hűtőbe.
  4. Ezután elkészítjük a meggyes réteget a tetejére. A meggyet egy kis lábosba tesszük, cukorral édesítjük és  annyi vizet adunk hozzá, ami éppen ellepi. Kis lángon felforraljuk, 2-3 percig főzzük, majd egy botmixerrel enyhén pürésítjük. Akkor jó,  ha még maradnak benne egész megyszemek. Hagyjuk langyosra hűlni, majd belekeverjük a zselatinport. Újra picit felmelegítjük, de vigyázzunk, hogy ne legyen forró! Ezután hagyjuk langyosra hűlni. Ezalatt elkészítjük a sajtkrémet. 
  5. A szobahőmérsékletű mascarponét a porcukorral krémesre keverjük. A habtejszínt kemény habbá verjük, majd adagonként hozzákeverjük a mascarponés krémhez. Belereszeljük a citrom héját és hozzákeverjük a kifacsart levet.  Gépi habverővel is keverhetünk rajta kicsit.
  6. A zselatin belekeverjük a hideg tejbe és hagyjuk állni pár percig, hogy a zselatin megduzzadjon. Utána egy kicsit felmelegítjük,  éppen csak annyira, hogy újra folyékony legyen. Én egy bögrében kevertem össze, majd pár másodpercig a mikróban melegítettem. Forralni nem szabad!
  7. A tejes zselatint még langyosan belekeverjük a krémsajtos tejszínes krémbe, jól eldolgozzuk, majd a lehűtött kekszalapra simítjuk. 
  8. Végül a tetejére borítjuk a szintén langyosra hűlt meggymártást és az egészet 3-4 órára hűtőbe tesszük. A legjobb, ha egy egész éjszakát a hűtőben pihen.
  9. Másnap leszedjük a tortakarikát,  a sütőpapírt és már szeletelhetjük is. Mentalevelekkel díszítettem.