2021. december 22., szerda

Aszalt szilvával töltött szűzpecsenye, baconba tekerve, erdei gyümölcsmártással


 

Nagyon szeretjük a gyümölcs, sült hús párosítást, így mikor a boltban megláttam egy gyönyörű sertésszűz darabot, le is csaptam rá. Nem volt nagy darab, 40 dkg kb, de megtöltve jó sok aszaltszilvával, körettel és a mártással bőséges vacsi kerekedett ki belőle...:)

Hozzávalók:

  • 40 dkg sertésszűz
  • 10-12 dkg aszalt szilva
  • só, bors vagy ünnepi, karácsonyi fűszerkeverék, kifejezetten sültekhez
  • 10-12 szelet bacon
  • olívaolaj

Hozzávalók a mártáshoz:

  • a gyümölcsöt nem mértem le, kb egy 3 dl-es bögrényi fagyasztott málna, áfonya vegyesen
  • 4-5 evőkanál barnacukor
  • fűszerek ízlés szerint, nálam most fahéj, kardamon, szegűbors, pici só
  • 1 evőkanál étkezési keményítő

Elkészítés: 

  1. A húst félbe vágtam. Megfelelő célszerszám híján, az újammal benyomtam, felszúrtam a közepét. A husi nagyon puha volt, így ez könnyen ment.
  2. Az aszalt szilvát betömködjük a hús közepébe. Kívülről megkenjük kevés olíva olajjal, majd bedörzsöljük a fűszerkeverékkel. Ha ez nincs, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, esetleg egy kis rozmaring is mehet. 
  3. Ezután a bacon szeletekkel bevonjuk és legalább 1 óráig pihentetjük.
  4. Enyhén kiolajozott tűzálló tálban 180 fokon, légkeveréses módban, fóliával lefedve kb 25 perc alatt megsütjük. 
  5. Utána levesszük a fóliát és kb 10 perc alatt pirosra sütjük.
  6. Szeletelve tálaljuk. Krumplipüré vagy krokett illik mellé. 

A mártáshoz a barna cukrot kis lángon enyhén karamelizáljuk, majd hozzáadjuk a fagyasztott gyümölcsöket, fűszereket. Felöntjük kb 2,5- 3 dl vízzel.  Pár perc alatt összefőzzük.  Az étkezési keményítőt kevés vízzel elkeverjük, majd belekeverjük a gyümölcsmártásba. Kicsit kevergetjük míg besűrűsödik és készen is van. 








Kellemes Ünnepeket kívánok minden kedves követőmnek, olvasómnak!