2022. október 30., vasárnap

Burgonyás muffin


 

Sokszor sütöttem burgonyás, sós muffint, de mindig elfelejtettem feltenni a receptet. Valószínű azért, mert mindig maradékmentés volt, a maradék püréből készült. Ezúttal ez volt a terv, így külön megfőztem hozzá a krumplit. Sokféleképpen ízesíthető, variálható, a krumplis alap a lényeg. Adhatunk hozzá bacont, kolbászt, dinsztelt hagymát, gombát, kukoricát...:) 

Borsóleves mellé sütöttem most, de önmagában is nagyon finom nasi, vacsorára, másnap reggelire tökéletes. 


Hozzávalók:

  • kb 45 dkg áttört főtt krumpli vagy püré
  • 25 dkg liszt
  • 3 tojás
  • 12 dkg sonka, nálam most csirkemellsonka
  • só, bors ízlés szerint
  • csipetnyi őrölt szerecsendió ( elhagyható)
  • 3 csipetnyi szárított metélőhagyma 
  • 1 tasak sütőpor
  • kb 1,5 dl tej
  • 1,2 dl olívaolaj
  • liszt és margarin a muffin tepsi kenéséhez
  • kb 10 dkg reszelt sajt a tetejére


Elkészítés:

  1. A szokásos módon járunk el, mint az összes muffinnál. Előszőr összekeverjük a száraz, majd a nedves hozzávalókat, végül a kettőt homogén masszává keverjük. 
  2. Egy nagyobb tálba tesszük a lisztet, fűszereket, sót, sütőport és a felkockázott sonkát.
  3. A tojásokat felverjük, hozzáadjuk az olajat, a tört krumplit és a tejet.
  4. Végül a két keveréket lazán összekeverjük.
  5. A muffin formát kikenjük margarinnal, lisztezzük és kanállal megtöltjük a mélyedéseket.
  6. A sütőt előmelegítjük 170 fokra, légkeveréses módban, 180 alul felül. 
  7. A tészta tetejét megszórjuk reszelt sajttal, majd 20-25 perc alatt megsütjük. 
  8. Tűpróbával ellenőrizzük, ha nem ragad a tészta belseje, készen van.
  9. A formában hagyjuk kihűlni. 









Jó étvágyat kívánok!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon jó ötlet. Szépek is lettek és biztos nagyon finomak.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen, gyorsan el is fogyott!🙂

      Törlés
  2. Nagyon guszta és finom lehet! Pogácsába szoktam elmenteni a megmaradt pürét, de nagyon tetszik ez a változat is kipróbálandó egyszer!

    VálaszTörlés
  3. Maradékmentésnek is nagyon jó ötlet, de a lényeg hogy finom! És jó az is, hogy a különböző ízekkel lehet variálni, így mindig más és más íze lesz 🙂.

    VálaszTörlés