2022. november 4., péntek

Meggyes áfonyás pite, ropogós mandulahabbal


 

Sok pitét sütöttem az elmúlt napokban.... Fagyasztó ürítésbe kezdtem, így eszerint alakulnak, alakultak a napi menük, sütik. :) A gyümölcsöket persze tetszés szerint lehet variálni, egy erdei gyümölcsös mixes is nagyon finom lehet. 

Az, hogy legyen egy roppanós habréteg a tetején, hirtelen ötlet volt, a pite már sült, mikor kitaláltam... Lehet úgy is működik, hogy már az elején rátesszük a habot a teljesen nyers tésztára, és egyszerre sütjük, de most így sikerült. Legközelebb kipróbálom úgy is.:)) 


Hozzávalók:

  • 1 üveg meggybefőtt
  • 2 marék fagyasztott áfonya
  • 7-8 szem fagyasztott eper
  • 3 tojás
  • kb 20 dkg liszt
  • 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • 2 csipetnyi só
  • 1 tasak sütőpor
  • 15 dkg cukor 
  • kb. 4-5 dl tej

Hozzávalók a mandulás habhoz:
  • 3 tojásfehérje
  • 10 dkg cukor
  • 6 evőkanál darált mandula

Elkészítés:
  1. A piteformát ( az enyém 28 cm-es) vajazzuk, lisztezzük.
  2. A gyümölcsöket elrendezgetjük a formában, kevés áfonyát hagyunk a tetejére is. 
  3. A sütőt előmelegítjük 180 fokra, alul felül sütés mód.
  4. Ezután elkészítjük a tésztát. A lisztet, kakaót, tojásokat, cukrot, sütőport, sót,  egy nagy tálba tesszük és adagonként hozzáadva a tejet, sűrű  palacsintatésztát keverünk.
  5. A tésztát ráöntjük a gyümölcsökre és megszórjuk a félretett áfonyával.
  6. Végül betesszük a 180 fokos sütőbe, fél órára. Alsó felső sütés mód.


A mandulás tojáshab elkészítése:

  1. Fél óra elteltével, kivettem a pitét, hogy kissé kihűljön.
  2. Míg hűlt a tészta, elkészítettem a mandulás habot. 3 tojás fehérjéből kemény habot vertem, fokozatosan adtam hozzá 10 dkg cukrot. 
  3. Végül belekevertem 6 evőkanál darált mandulát is és az egészet elkentem a langyosra hűlt pitén.
  4. Visszatettem a sütőbe és további fél óráig sütöttem 140-150 fokon.
  5. A végeredmény egy csodás gyümölcsös süti, ropogós habbal a tetején.
  6. A formában hagytam kihűlni, csak utána szeleteltem.
  7. Később sem szabad lefedni, mert a hab visszapuhul, nem lesz már roppanós. 










Jó sütögetést kívánok!

4 megjegyzés:

  1. Mindkét pitéd szuper, nagyon finomak lehettek! 😊

    VálaszTörlés
  2. Nagyon finom lehetett, de szerintem ne tedd rá a habot az elején. Így is szép barna lett, nehogy megégjen!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Ani, a tanácsot is! Végül én is erre jutottam!🥰

      Törlés