2023. január 28., szombat

Ropogós sült füstölt csülök


 Imádom a csülköt, minden formában. Sütve, főtt husiként tormával, mustárral, rakott tésztában...:)

Egy gyönyörű nagy csülköt sikerült vennem most akciósan, így ez lett most az ebédünk. A bőrős felét ropogósra sütöttem, a csülök másik feléből juhtúrós tészta készült. Hozom majd annak a receptjét is. 

Igazából nem igényel nagy szaktudást... Kell hozzá egy csülök,  ez most majdnem 2 kg-os volt, és egy kukta. :)) A fűszerezése egyéni, ki hogy szereti. Nálam ez az alap, a főzőlevet felhasználom bablevesnek, ha nem frissen, akkor lefagyasztom, később is tökéletes alaplé lesz.  Kuktában szoktam megfőzni, lényegesen gyorsabban készen van. 


Hozzávalók:

  • 1 füstölt csülök
  • 2-3 babérlevél
  • 1 fej vöröshagyma
  • 2-3 gerezd fokhagyma
  • szárított majoránna, kakukkfű
  • szemes bors ízlés szerint

Elkészítés:
  1. A csülköt megmosom és beleteszem a kuktába. Felöntöm annyi vízzel ami ellepi és hozzáadom a fűszereket, hagymát, fokhagymát. Külön nem szoktam sózni, szerintem elég sós így is. 
  2. Kis lángon kb 2 óráig főztem, ha kisebb a csülök elég másfél óra is.
  3. 2 óra múlva kivettem a kuktából, a csontok csak úgy simán kicsúsztak belőle, a husi vajpuha lett.
  4. A nagy bőrős részeket óvatosan áttettem egy tűzálló tálba, arra figyeltem, hogy a husit mindenhol takarja  a bőr, különben sütés közben kiszárad. Ha kisebb a csülök, az egészet megsüthetjük, de akkor is próbáljuk szinte egyben átemelni, hogy a bőrös része egyben maradjon. Megkentem egy kis olívaolajjal a tetejét és ment a sütőbe.
  5. 200 fokon kb 15-20 percig pirítottam, légkeveréses módban. Sütő függő. 



Jó étvágyat kívánok!





3 megjegyzés:

  1. Fantasztikusan finom lehetett! Még nem ettem ilyet, csak nyers csülköt szoktam sütni, de szívesen megkóstoltam volna a tiédet 🙂.

    VálaszTörlés
  2. Szia, házi füstölt csülökből is ellehet készíteni ( szárazabb mint a gyorspácolt bolti ) ? köszi !

    VálaszTörlés