2023. február 12., vasárnap

Császárzsemle

 


Életem első császárzsemléje. Limara receptje alapján készült, de kicsit változtattam az adagokon. Most, hogy ennyire drága lett a kenyér, pékáru, ha van és lesz időm,  itthon fogom megsütni a zsemléket. A gyerekeknek mindig csomagolok reggelit a suliba, de sokszor van, hogy az előző nap vásárolt zsemle, kifli másnap reggelre már full száraz. Na ez a házi zsemle, tuti nem lesz az! :)) 

A megadott adagból 8 nagy zsemle lett. 


Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 1 tasak szárított élesztő
  • 1 kiskanál só
  • 1 csipetnyi cukor
  • 1,8 dl langyos tej
  • 1,7 dl langyos víz
  • 5 dkg puha vaj
  • szezámmag a tetejére ( elhagyható)

Elkészítés:
  1. A lisztet egy tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a sót, cukrot, élesztőt, tejet, vizet és a puha vajat. 
  2. Kézi robotgéppel lágy, de rugalmas tésztát dagasztunk, ami elválik a tál oldalától. Ha túl ragacsos, kis lisztet adjunk még hozzá, ha kemény, akkor tejet.
  3. Dagasztás után letakarva a duplájára kelesztjük.
  4. Miután megkelt, lazán átgyúrjuk a tésztát, hengerré formázzuk és 8 egyenlő részre vágjuk. Gombócokat formázunk és kb 10  percig letakarva pihentetjük. Utána sokka könnyebben tudjuk sodorni, formázni.
  5. A pihentetés után a gombócokból kb. 45-50 cm-es rudakat sodrunk.
  6. A formázás menete: először egy laza csomót kötünk,  majd a jobb oldali tészta csíkot középen alulról átdugjuk, ha elég hosszú, akkor rácsavarjuk a csiga szélére. Ezután megfordítjuk a tésztát és a másik lelógó darabot is átdugjuk középen. Bonyolultnak tűnik, de készítéskor adja magát...:))
  7. Sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk őket és kb. 30 percig konyharuhával lefedve pihentetjük.
  8. Közben előmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  9. Végül lekenjük a zsemléket vízzel, kicsit a sütőpapírt is,  megszórjuk szezámmaggal és betoljuk a sütőbe.
  10. 200 fokon, alul felül módban kb 20 perc alatt megsütjük.









Jó étvágyat kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Gyönyörűek lettek a zsemléid, a megformázásuk is nagyon tetszetős! És biztos nagyon finomak is voltak.😀 Lehet hogy kipróbálom majd, mert nagyon megtetszettek!
    Amióta ilyen csillagászati ára van a péksüteményeknek, nem nagyon kerülnek az asztalunkra kiflik, zsemlék....
    Néha sütök kenyeret, kisebb bucit, kiflifélét, de a kemencében sültek azért mégis másmilyenek, mint amik a gázsütőnkben sülnek ki.... de azért szoktak sikerülni, több-kevesebb sikerrel 😀.

    VálaszTörlés
  2. Nagyon szépek lettek és biztos finomak még másnapi is ha maradt belőle?

    VálaszTörlés
  3. Nagyon szépek lettek a zsemlék. Eddig el se tudtam képzelni, hogy hogyan készülhettek. Nagy segítség a fázisfotó.

    VálaszTörlés