2011. január 12., szerda

Amerikai almás pite


      Hozzávalók a tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 18 dkg vaj
  • 5 ek porcukor
  • csipet só
  • 0,3 dl víz
  • 1 tojás a kenéshez



A töltelékhez:
  • 60 dkg  szeletelt alma
  • 3 ek porcukor
  • 2,5 ek liszt
  • 2 kk fahéj
  • 1/3 citrom leve 
  • dió
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, beletesszük a cukrot, sót, a vízzel együtt ruganyos pitetésztát gyúrunk, majd 15-20 percre hideg helyre tesszük. Legjobb neki a mélyhűtő. Amíg hűl elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, kibelezzük, vékony szeletekre vágjuk.  Hozzákeverjük a többi hozzávalót és félretesszük, amíg kinyújtjuk a tésztát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tészta egyik felét kör alakúra, majd egy 26-28 cm-es fodros szélű tortaformába fektetjük, ha nagyon túllógna, a szélet levágjuk a pereménél. A tölteléket rákanalazzuk a tésztára. A tészta másik felét is kinyújtjuk, majd ráfektetjük a töltelékre. A széleket összenyomkodjuk, majd ami kilóg, levágjuk. A pitét középen 4 csíkban bevágjuk, itt távozik majd a gőz. A tetejét megkenjük tojássárgával, ettől szép fényes lesz a süteményünk. A tetejét megszórhatjuk dióval is.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése