Amerikai almás pite
Hozzávalók a tésztához:
- 35 dkg liszt
- 18 dkg vaj
- 5 ek porcukor
- csipet só
- 0,3 dl víz
- 1 tojás a kenéshez
A töltelékhez:
- 60 dkg szeletelt alma
- 3 ek porcukor
- 2,5 ek liszt
- 2 kk fahéj
- 1/3 citrom leve
- dió
A lisztet összemorzsoljuk a vajjal, beletesszük a cukrot, sót, a vízzel együtt ruganyos pitetésztát gyúrunk, majd 15-20 percre hideg helyre tesszük. Legjobb neki a mélyhűtő. Amíg hűl elkészítjük a tölteléket. Az almákat meghámozzuk, kibelezzük, vékony szeletekre vágjuk. Hozzákeverjük a többi hozzávalót és félretesszük, amíg kinyújtjuk a tésztát. Lisztezett deszkán kinyújtjuk a tészta egyik felét kör alakúra, majd egy 26-28 cm-es fodros szélű tortaformába fektetjük, ha nagyon túllógna, a szélet levágjuk a pereménél. A tölteléket rákanalazzuk a tésztára. A tészta másik felét is kinyújtjuk, majd ráfektetjük a töltelékre. A széleket összenyomkodjuk, majd ami kilóg, levágjuk. A pitét középen 4 csíkban bevágjuk, itt távozik majd a gőz. A tetejét megkenjük tojássárgával, ettől szép fényes lesz a süteményünk. A tetejét megszórhatjuk dióval is.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése