2011. január 9., vasárnap

Majonézes tojássaláta

 
"Egyik kedvenc salátám, pirítóssal vagy melegszendvics mellé, de akár sültek kísérőjeként is nagyon szeretem. Friss házi tojásból készítve verhetetlen."





·        5-6 db főtt tojás
·        2 tojás sárgája
·        1 evőkanál mustár
·        1 dl olaj
·        4 dl tejföl
·        1-2 evőkanál cukor
·        só, bors


A tojásokat feltesszük főni, ezalatt elkészítjük a majonézt. A két tojás sárgáját a mustárral együtt beletesszük egy mélyebb tálkába és összekeverjük. Ezután nagyon lassan, óvatosan, szinte csepegtetve folyamatos kevergetés mellett hozzáadagoljuk az olajat. Nagyon fontos, hogy folyamatosan kevergessük  mert különben a majonéz összeugorhat ( a tojássárga nem veszi fel az olajat és szétválnak)  és akkor újra kell az egészet kezdeni.
Ha belekevertük az összes olajat, óvatosan beleforgatjuk a tejfölt is. Sóval, borssal, cukorral ízesítjük. A megfőtt tojásokat kiszabadítjuk a héjukból, majd ha kihűltek tojásszeletelőn vékony szeletekre, majd félbevágjuk. Beletesszük a majonézbe, az egészet lazán összekeverjük és tálalásig a hűtőbe tesszük. Petrezselyemmel díszíthetjük.

Almás tojássaláta: az alapja ugyanaz, mint az előzőnél, annyi különbséggel, hogy a már kész majonézbe belereszelünk egy fél almát. Ettől lazább és könnyebb lesz a salátánk. Mivel az alma egy idő után levet ereszt, ezt a variációt jobb frissen elfogyasztani. Másnap is finom, csak egy kicsit lédúsabb lesz.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése