· 50 dkg liszt
· 15 dkg vaj vagy 2 ek zsír
· 3 dkg élesztő
· 1 kiskanál cukor
· 1, 5 ek só
· 1 dl tej
· 2 dl tejföl
· 2 tojás sárgája + 1 a kenéshez
· kb. 5 dkg reszelt sajt
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral és egy kiskanál liszttel melegen helyen felfuttatjuk.
A lisztet a vajjal vagy zsírral jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a sót. Jól átgyúrjuk majd a néhány percig robotgéppel dagasztjuk. Félkemény tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágy lenne, egy kis liszt hozzáadásával segíthetünk. Konyharuhával letakarva 1 órán át langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 5 percig pihentetjük, ezalatt a sikérszálak ismét megnyúlnak és a tészta könnyebben nyújtható lesz. Ezután 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk és sütőpapírral kibélelt vagy vajjal megkent tepsibe helyezzük. Ismét letakarjuk és kb 20 percig pihentetjük. A maradék tésztadarabkákból kézzel kis pogácsákat formázunk, azokat is a tepsire tesszük. Mialatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra, megkenjük a pogácsákat tojássárgával és megszórjuk a reszelt sajttal. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
A lisztet a vajjal vagy zsírral jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a tejfölt, a tojássárgáját, a felfuttatott élesztőt és a sót. Jól átgyúrjuk majd a néhány percig robotgéppel dagasztjuk. Félkemény tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágy lenne, egy kis liszt hozzáadásával segíthetünk. Konyharuhával letakarva 1 órán át langyos helyen kelesztjük. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 5 percig pihentetjük, ezalatt a sikérszálak ismét megnyúlnak és a tészta könnyebben nyújtható lesz. Ezután 2 cm vastagra kinyújtjuk, pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk és sütőpapírral kibélelt vagy vajjal megkent tepsibe helyezzük. Ismét letakarjuk és kb 20 percig pihentetjük. A maradék tésztadarabkákból kézzel kis pogácsákat formázunk, azokat is a tepsire tesszük. Mialatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra, megkenjük a pogácsákat tojássárgával és megszórjuk a reszelt sajttal. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése