· 60 dkg liszt
· 25 dkg margarin
· 5 dkg élesztő
· 2 tojás
· 3 dl tej
· ½ kiskanál cukor
· 2 csapott evőkanál só
· 3 fej hagyma
· olaj
· kb. 20 dkg reszelt sajt a tetejére
Az élesztőt a langyos tejben a cukorral és egy kiskanál liszttel melegen helyen felfuttatjuk.
A lisztet a margarinnal egy nagy kelesztőtálban jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, valamint a sót. Kézzel jól átgyúrjuk majd legalább 7-8 percig robotgéppel dagasztjuk. A tészta akkor jó, ha már szépen hólyagosodik és elválik a tál oldalától. Félkemény tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágy lenne, egy kis liszt hozzáadásával segíthetünk. Konyharuhával letakarva 40-50 percig langyos helyen kelesztjük.
A lisztet a margarinnal egy nagy kelesztőtálban jól elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk a felvert tojásokat, a felfuttatott élesztőt, valamint a sót. Kézzel jól átgyúrjuk majd legalább 7-8 percig robotgéppel dagasztjuk. A tészta akkor jó, ha már szépen hólyagosodik és elválik a tál oldalától. Félkemény tésztát kapunk. Ha esetleg túl lágy lenne, egy kis liszt hozzáadásával segíthetünk. Konyharuhával letakarva 40-50 percig langyos helyen kelesztjük.
Közben a hagymákat megpucoljuk, apró kockákra vágjuk és kevés olajon üvegesre pároljuk, a végén pirítjuk is egy kissé. Arra vigyázzunk, hogy ne égjen meg, mert akkor keserű lesz.
Ha a tészta megkelt, lisztezett deszkára borítjuk, 5 percig pihentetjük, ezalatt a sikérszálak ismét megnyúlnak és a tészta könnyebben nyújtható lesz. Ezután kb. 1 cm vastagra kinyújtjuk, egyenletesen eloszlatjuk rajta a hagymát és kétszer összehajtjuk. Tiszta konyharuhával letakarjuk, és további 20 percig pihentetjük. Ezután kinyújtjuk kb. 2 cm vastagra, pogácsaszaggatóval vagy egy pohárral kiszaggatjuk és sütőpapírral kibélelt vagy margarinnal, zsírral megkent tepsire helyezzük. A maradék tésztadarabkákból kézzel kis pogácsákat formázunk, azokat is a tepsire tesszük. Egy éles késsel bevagdossuk a tetejüket és letakarva további 20 percig pihentetjük. Mialatt a sütőt előmelegítjük 180 fokra, megkenjük a pogácsákat tojássárgával és megszórjuk a reszelt sajttal. 30-35 perc alatt aranybarnára sütjük.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése