2012. március 14., szerda

Sörben sült csülök tepsis burgonyával

 


A csülök előfőzéséhez:

·        1 nyers sertéscsülök ( 1-1,5 kg)
·        1 liter barna sör
·        2 evőkanál só
·        5-7 szem egész szegfűbors
·        néhány szem szegfűszeg
·        3 babérlevél
·        1 csapott kiskanál majoránna
·        1 vöröshagyma
·        3-4 gerezd fokhagyma

A sütéshez:

·        4-5 evőkanál zsír
·        1,5 kg burgonya
·        1 fej vörös hagyma
·        4 gerezd fokhagyma


A csülköt megmossuk, beletesszük egy nagy lábosba, felöntjük 9 dl sörrel valamint annyi vízzel, hogy ellepje, beletesszük a sót, szegfűborst, szegfűszeget, babérleveleket, félbevágott hagymát, fokhagymagerezdeket és lefedve lassú tűzön puhára főzzük. Ez 2,5 - 3óráig is eltarthat. Ha van kuktánk, akkor használjuk azt, abban az esetben kb. másfél óra alatt megpuhul. A csülök akkor jó, ha már szinte magától leválik a csontról.

 Ha készen van, még melegen kicsontozzuk, most nekem annyira jól sikerült, hogy lazán ki tudtam húzni belőle  a csontot és a csülök szépen egyben maradt. Átesszük egy tepsibe, köré rendezgetjük a megpucolt, negyedbe vágott krumplit, a nagyobb darabokra vágott hagymát, fokhagymát. Megsózzuk, aláöntjük a megmaradt 1 dl barna sört, és  a krumplira itt ott zsírt kenünk. Az egészet lefóliázzuk és 40 perce betoljuk a 180-200 fokos sütőbe. Ezután levesszük a fóliát és a csülköt gyakran meglocsolva a pecsenyelével, pirosra pirítjuk. Ez még kb. további 30-40 perc. Párolt káposzta illik hozzá.

Jó étvágyat kívánok!


2 megjegyzés: