·
40 dkg liszt
·
4 tojás sárgája
·
6 evőkanál cukor
·
3 csipetnyi só
·
10 dkg vaj
·
1 dl tejföl
·
2 dkg szárított élesztő
·
½ dl rum
A lisztet egy nagy
keverőtálba tesszük, elmorzsoljuk a lágy margarinnal, hozzáadjuk a cukrot, sót,
szárított élesztőt, szobahőmérsékletű tejfölt, valamit a tojássárgákat és
rumot. Alaposan összegyúrjuk, a tészta akkor jó, ha elválik a tál oldalától. Ha
ragacsos maradna, adjunk hozzá még egy kis lisztet. Fél óráig pihentetjük, majd lisztezett
deszkán 2-3 mm
vékonyra kinyújtjuk, kb. 10 x 8 cm-es csíkokra vágjuk, középen keresztirányban
bevágjuk, majd a csücsköket átbújtatjuk rajta.
Egy serpenyőben, bő, forró olajban közepes lángon egyszeri forgatással
mindkét oldalát aranysárgára sütjük. Papírtörlővel borított tányérra szedjük,
és ha már egy kicsit kihűlt, a fánkokat megszórjuk fahéjas porcukorral.
Lekvárral kínáljuk.
Annyira szeretjük:) Szuperül néznek ki, kell, hogy süssek a napokban, nagyon rég nem ettünk. Anyukám sokat sütött ilyet:)
VálaszTörlésOh, a jó kis csőröge, gyerekkoromat idézi. Nagyon szerettem, talán még jobban, mint a fánkot ;-)
VálaszTörlés