2012. december 20., csütörtök

Burgonyával, hagymával sült sertéstarja





·        1,5 kg csont nélküli sertéstarja
·        kb. 5-6 evőkanál zsír
·        4 gerezd fokhagyma
·        2 fej vöröshagyma
·        só, bors
·        4-5 db burgonya
·        sült hús fűszerkeverék


Az új jénai tálam felavatása :-)

A tarját megmossuk, lecsepegetjük, sózzuk, borsozzuk és bedörzsöljük 1 zúzott fokhagymával, valamint  a fűszerkeverékkel. Lefedve, hűtőszekrényben legalább 3 órán át pihentetjük.

A jénai tálba beletesszük húst, persze ha nincs ekkora jénaink, jó a római tál vagy egyéb mélyebb tepsi. A hús köré rendezgetjük a megpucolt, négybe vágott burgonyát, a szintén négybe vágott hagymát, fokhagymagerezdeket, néhány evőkanálnyi zsírt pöttyintünk ide oda. Majd lefedjük a jénai tetejével és betesszük a 200 fokos előmelegített sütőbe. kb. 2 órán át pároljuk, sütjük, a fedőt sem kell levenni, a tál szinte magától tudja, mi a dolga. Két óra alatt csodásan megpuhult, majd megpirult a hús. 

 Melegen burgonyapürével tálaltam, bármilyen savanyúság, saláta vagy tartármártás illik hozzá. Másnap hidegen felszeletelve, friss, ropogós zsíros kenyérre pakolva mennyei lakoma!


 



4 megjegyzés:

  1. Ujjjujjúúújjj! Nem új, csak tetszik és ujjongok. :)
    Boldog Karácsonyt! :))

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Neked is Boldog Karácsonyt kívánok......:-))

      Törlés
  2. A jénait hideg sütőbe tetted vagy előmelegítettbe, és egy kis vizet nem öntöttél a hús alá? Éva

    VálaszTörlés
  3. Éva, 200 fokos előmelegített sütőbe tettem és semmi vizet nem raktam alá. A krumpli meg a hús is annyi levelet ereszt, hogy a végén még néhány kanálnyit le is vettem. Verus

    VálaszTörlés