2013. január 20., vasárnap

Brassói aprópecsenye




·        1 kg sertéstarja
·        1 kg burgonya
·        só, bors, őrölt pirospaprika
·        szárított morzsolt majoránna
·        2-3 gerezd fokhagyma
·        olaj vagy zsír a sütéshez


Sokat kísérleteztük itthon, míg kialakult a család kedvenc brassói receptje. Gyerekkoromban már a menzán is szerettem, de éreztem, hogy valahogy nem az igazi.   A hús nem volt ropogós, a krumpli a sok szafttól már átázott….de ízre finom. És innen indul nálunk a brassói recept története. Pecsenye….már a nevében is benne van, hogy egy sült, enyhén ropogós húsról van szó, tehát nem lehet olyan puha, szaftos mint egy pörkölt. Ebből kiindulva a húst kis kockákra vágjuk, és bő zsírban vagy olajban egy teflon serpenyőben gyakori kevergetéssel előbb megpároljuk, aztán megpirítjuk. Külön vizet nem adunk hozzá.






 Egy kg húshoz elég nagy serpenyő kell, ha nincs, akkor süssük meg két adagban. Ha a hús készen van, megszórjuk zúzott fokhagymával, átkeverjük, majd egy szűrővel vagy nagy lyukas kanállal kiszedjük a húst a zsiradékból és egy jénaiba vagy más hőálló tálba tesszük. Ízlés szerint megszórjuk sóval, borssal, pirospaprikával, majoránnával és jól összekeverjük. Közben a burgonyát megpucoljuk, kockákra vágjuk és kisütjük. Végül összekeverjük a sült húskockákat a sült burgonyával és még frissen tálaljuk. Salátával, savanyúsággal kínáljuk.

Nyáron a húst a szabadban, bográcsban szoktuk megsütni, az ám a mennyei lakoma :-)

Jó étvágyat kívánok!




3 megjegyzés: