2013. március 1., péntek

Sült kacsacomb, vörösboros párolt káposztával, burgonyapürével



·        3-4 kacsacomb (kb 1,5 kg)
·        2 fej vöröshagyma
·        4 gerezd fokhagyma
·       

A párolt káposztához:
·        1 kg lila káposzta
·        1 lila hagyma
·        só, bors, 2-3 csipetnyi fahéj, őrölt kömény, morzsolt majoránna, cukor
·        1 dl félédes vörösbor
·        2 evőkanál ecet
·        olaj




Sokszor sütöttem már kacsát, sokféle módszerrel, de eddig ez sikerült a legjobban. Azt hiszem ez lesz a család kedvence :-))Pofon egyszerű és garantált a siker. Egy nagy,  fedővel rendelkező jénai tál szükséges hozzá.

A combokat megmossuk, bőrüket egy éles késsel enyhén bekockázzuk, besózzuk, betesszük a jénaiba és egy óráig pihentetjük.  Utána mellérakunk két negyedbe vágott vöröshagymát, 3-4 gerezd fokhagymát, lefedjük és betoljuk a hideg sütőbe. 180-200 fokon kb. két óra alatt vajpuhára sül, közben kétszer átfordítjuk. Külön zsiradékot, vizet nem adunk hozzá.

A párolt káposztához a káposztát feldaraboljuk, vékony csíkokra vágjuk, majd besózzuk. Kevés olajon megpároljuk az apró kockákra vágott lilahagymát, majd hozzáadjuk a káposztát és felöntjük kb. két dl vizzel. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint ízesítjük egy kis majoránnával, örölt köménnyel, fahéjjal, cukorral, ecettel. Amikor már majdnem puha, hozzáadjuk a vörösbort is és további 20 percig pároljuk, ekkor már fedő nélkül, hogy a felesleges folyadék elpárologjon.

Burgonyapürével tálaljuk.

Jó étvágyat kívánok!



2 megjegyzés: