2014. december 4., csütörtök

Cukormázas alma



























Gyerekkorom egyik kedvenc csemegéje volt. Emlékszem, télen hétvégenként korizni mentünk, a koripálya mellett volt egy idős nénike, ő árult ehhez hasonló cukros almákat. Azt a finom illatot máig érzem, olyan meseszerű volt az egész.  Imádtam. Sokszor eszembe jutott, hogy a gyerekeknek én is készítek, most végre meg is csináltam. Nem nehéz, csak nagyon figyelni kell, a forró cukor bőrre kerülve komoly égési sérüléseket okozhat.
Jégkrémpálcikám nem volt itthon, így gyorsan kiszaladtam a kertbe, törtem néhány elszáradt ágacskát és arra szúrtam fel az almákat. Még jól is nézett ki, hangulatosabb :)

  • 4 közepes méretű savanykás alma
  • 25 dkg cukor
  • 1 dl víz
  • 1 mk ecet

  1.  Az almákat forrásba levő vízbe mártjuk, néhány másodpercig benne hagyjuk, majd kiszedjük és szárazra törüljük. Beleszúrjuk a pálcikát.....vagy annak hiányában a faágacskákat.
  2. A cukormázhoz a cukrot összekeverjük a vízzel és lassú tűzön melegíteni kezdjük. Hozzáadjuk az ecetet is. Ha már szépen forr, takarékra állítjuk a hőfokot és gyakran megkeverve kb. fél óráig főzzük. Amikor a cukor elkezd színeződni, karamellizálódni vigyázzunk, hogy le ne égjen. Akkor jó a máz, ha a színe szép aranyszínű és hideg vízbe cseppentve azonnal megdermed. 
  3. Ha készen van,  félretesszük 4-5 percre, ezalatt egy kicsit sűrűsödik és nem folyik le olyan könnyen az almákról. 
  4. Végül az almákat a faág segítségével óvatosan beleforgatjuk a mázba és szilikonos sütőpapírra helyezzük. Ha megszáradt, lehet csemegézni. :)






                                                                                                                                                                   

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése