2014. december 16., kedd

Mézeskalács
























Nagyon finom mézeskalácsok lettek, sütés után puha sőt, napok múlva is. Sütőpapírral bélelt fém dobozban tárolva sokáig eláll. Ha már nagyon megkeményedett, tegyünk egy félbevágott almát a sütik közé, vissza fog puhulni.
Ezúttal a gyermekeim is besegítettek, imádták formázni, írókázni a tésztát. :) És persze utána megenni :))

  • 20 dkg méz
  • 15 dkg margarin
Ezeket mikróban addig melegítjük, míg a margarin elolvad.

  • 25 dkg porcukor
  • 3 tojás
  • 1 tk szódabikarbóna
  • 2 evőkanál mézeskalács fűszerkeverék
  • 750 g liszt
  1. A porcukrot alaposan elkeverjük a tojásokkal, hozzáadva a mézes fűszerkeveréket és a szódabikarbónát.
  2. Hozzákeverjük a margarinos mézet , majd fakanállal a lisztet is. Könnyen gyúrható tésztát kapunk, nem keményet, a lényeg, hogy elváljon a tál oldalától.
  3. Letakarva szobahőmérsékleten legalább fél napot pihentetjük, de a legjobb, ha egy napot. Minél tovább áll, annál jobb.
  4. Végül formázzuk, és 160 fokos sütőben 8-10 perc alatt aranybarnára sütjük. Ebből az adagból 5 nagy tepsi mézeskalács lett.
Az írókához:

  •  1 tojásfehérje
  • 20 dkg porcukor
  • 1 tk. ecet

A tojásfehérjét mixerrel felverjük az alaposan átszitált porcukorral, hozzáadva az ecetet is. Akkor jó, ha a hab kemény és nem csurog le a habverőről. Egy vastagabb zacskóba töltjük, és pici lyukat vágunk a zacskó egyik csücskén. A kihűl mézeskalácsokat ezzel díszítjük















































.



1 megjegyzés: