Ani, a Parókia konyhájából blog írója játékot hirdetett. A feladat, hogy kiválasszuk kedvenc képünket a blogról. :) Első hallásra egyszerű kis feladatnak tűnt, de végiggondolva nem is olyan könnyű....rengeteg kedvenc képem van, nehéz volt dönteni. Választásom végül az alábbi képre esett. Anyukámnak sütöttem ezt a francia krémest, kedvenc süteménye, nagyon örült neki. <3
Kedves Ani, ezúton is köszönöm a lehetőséget! :)
A receptet itt találjátok:
http://veruskonyhaja.blogspot.hu/2016/05/francia-kremes.html
2017. március 5., vasárnap
2017. március 4., szombat
Cseréptálban sült oldalas káposztaágyon
Múlt héten vettem ezt az 5 literes cserpéredényt, íziben ki is próbáltam. :) Nagyon tetszik, az egyetlen pici hátránya, hogy tisztítás után a szagok enyhén benne maradnak. Ecetes vízzel áztattam, alaposan átmostam, talán így már jó lesz. :)
- 1,5 kg savanyú káposzta
- 1 kg oldalas
- só, bors, pirospaprika
- 3-4 gerezd fokhagymat
- A cseréptálat megtöltjük vízzel és fél órán át áztatjuk, majd kiöntjük.
- Az oldalast a csontok mentén feldaraboljuk, bedörzsöljük sóval, borssal, pirospaprikával és zúzott fokhagymával.
- A káposztát belerakjuk az edénybe, majd a tetején elrendezgetjük az oldalas darabokat. Hozzáöntünk kb. 1 dl vizet, lefedjük és 180-200 fokos sütőben kb. 1,5 óra alatt puhára sütjük.
- Végül levesszük a tetejét és úgy sütjük tovább, míg a husi megpirul.
Jó étvágyat kívánok!
2017. március 1., szerda
Citromos sajttorta
Rengeteg sajttorta recept kering a neten, sokat ki is próbáltam, elvettem, hozzátettem, végül ez lett az abszolút befutó. :) Lágy, krémes, citromos ...néhány nap múlva is puha marad. Persze, ha addig nem fogyott el! :)
- 1 kg friss sajt (Lidl)
- 5 nagyobb tojás
- 2 nagy evőkanál tejföl
- 2 kiskanál vanília aroma
- 1 citrom reszelt héja
- fél citrom leve
- 15 dkg cukor vagy 20 dkg eritrit
- 20 dkg zabkeksz és 10 dkg vaj az alaphoz
- A kekszet megdaráljuk vagy mozsárban összetörjük. Összekeverjük a lágy vajjal és a kapott masszát egy 23 cm-es kapcsos tortaformába nyomkodjuk,
- A kekszes alapot 180 fokos sütőbe tesszük, 10 percig sütjük. Hagyjuk kihűlni.
- A sajtkrémet keverőtálba tesszük, hozzáadjuk a cukrot, aromát, citromlevet, tejfölt, belereszeljük a citromhéjat. Összekeverjük, majd egyenként a tojásokat is hozzáadjuk. Lazán keverjük, hogy minél kevesebb légbuborék kerüljön bele. Én a robotgép egyes fokozatát szoktam használni.
- Ha a kekszalap kihűlt, a forma oldalát kivajazzuk, majd beleöntjük az elkészült sajtkrémet.
- 180 fokos légkeveréses sütőbe rakjuk a tortát, az alsó rácsra egy tepsi vizet teszünk. 15 percig sütjük, majd visszavesszük a hőfokot 150 fokra. További kb. 1 órát sütjük. Ha a széle már kemény, de a közepe még remeg, akkor jó. Elzárjuk a sütőt és az ajtót kicsit résnyire hagyva hagyjuk kihűlni.
- Ha kihűlt, a hűtőbe tesszük.
- Tálaláskor lekvárral tálaljuk. Nálunk a ribizlilekvár vált be, kellően savanykás, fanyar, illik a citromos krémhez.