2020. január 26., vasárnap

Mascarponés csokis körtetorta


Karácsonyra sütöttem ezt a tortát, olyan gyorsan elfogyott, hogy fotózni sajnos nem nagyon tudtam. A gyerekeim azóta már kétszer újrakérték, a helyzet ugyanez. Mire észbe kaptam, már a fele hiányzott. Szóval  jó lett! :)))
A képek így nem túl szépek, de a receptet bátran ajánlom! :)


A piskóta hozzávalói:

  • 7 tojás
  • 7 evőkanál cukor
  • 7 evőkanál liszt
  • csipetnyi sütőpor

A krémhez:
  • 1 doboz mascarpone (250 g)
  • 1 kis doboz habtejszín vagy Hulala
  • 2 zacskó vaníliás cukor vagy vanília aroma

A csokikrémhez:
  • 3 tojás
  • 1 tábla étcsoki
  • 35 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 2 evőkanál cukrozatlan kakaópor
  • ízlés szerint rumaroma, nálam 2 evőkanál

  1. Először elkészítjük a piskótát. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét kemény habbá verjük.
  2. A tojássárgákat habosra keverjük a cukorral, majd óvatosan a fehérjehabba keverjük.
  3. Végül kanalanként beleszitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sütőport és laza mozdulatokkal egy kézi habverő segítségével elkeverjük. A lényeg, hogy a tészta minél levegősebb maradjon.
  4. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben kb. 35-40  perc alatt készre sütjük. Félidőben 10-15 fokkal visszább vehetjük a hőmérsékletet. 
  5. Ha megsült rácsra téve hagyjuk kihűlni, utána szeleteljük 3 fele. 
A mascarponés krémhez kemény habbá verjük a habtejszínt vagy a Hulalát, majd hozzákeverjük a szobahőmérsékletű mascarponét. Ízlés szerint adunk hozzá vaníliás cukrot vagy pár csepp vanília aromát.


A csokikrém elkészítése:
  1. A tojásokat habosra keverjük a cukorral majd gőz felett  perc alatt, gyakran kevergetve összefőzzük. 
  2. Beletesszük a kakaóport és a felkockázott étcsokit.
  3. Addig főzzük, míg sűrű krém lesz belőle és a cukor teljesen elolvadt. Kb.  perc. Gyakran megkeverjük. 
  4. Még forrón kisebb adagokban hozzákeverjük a vajat és hagyjuk kihűlni. Többször átkeverjük, hogy minél krémesebb legyen. Ha már langyos, én pár percre be szoktam tenni a mélyhűtőbe, úgy könnyebben elérem a kívánt állagot. 
A körtéket meghámozzuk, pici szeletekre vágjuk és egy serpenyőben kevés citromlével és fahéjjal átforgatjuk. Hagyjuk kihűlni.


Végül összeállítjuk a tortát:
  1. Az alsó lapra halmozzuk a körte felét, elrendezgetjük, hogy mindenhova jusson.
  2. A körtére jön egy adag csokikrém, rá a mascarponés krém. A csokikrém adagolással vigyázzunk, hogy maradjon a tetejére is. 
  3. A második lapra ugyanígy, körte, csokikrém, mascarponés krém és rá a harmadik tortalap.
  4. Végül a megmaradt csokikrémmel bevonjuk a torta tetejét és oldalát. 








4 megjegyzés:

  1. Nagyon finom lehetett ez a torta, és téged is jó újra itt látni 😊

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm! Sajnos elég kevés időm jut most a blogolásra, de igyekszem....tele vagyok új receptekkel.😊

      Törlés
  2. Igen, rég hallottunk felőled. Remélem, jól vagytok. Tetszik a tortád.

    VálaszTörlés