Ez a kedvenc pogácsánk, szinte pillanatok alatt elfogy! Ha mégsem, másnap is ugyanolyan puha marad a tésztája, mint sütés után. Bármilyen főtt krumpliból készülhet, ha van időm héjában főzöm meg, de ha egy kis püré maradt előző napokból, az is tökéletes hozzá!
Hozzávalók:
- 60 dkg fehér liszt
- 3 dkg friss élesztő
- 3 közepes méretű burgonya
- 1 evőkanál só
- csipetnyi cukor
- 20 dkg vaj vagy zsír
- kb. 2,5 - 3 dl tej
- 1 tojás
- további 1 tojás a kenéshez
- A burgonyákat héjában megfőzzük, még melegen levesszük a héját és villával összetörjük. Ha van krumplinyomónk, még könnyebb dolgunk van. Hagyjuk kihűlni, mielött a liszthez adjuk.
- Az élesztőt kevés langyos, cukros tejben felfuttatjuk.
- Egy nagy keverőtálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, az összetört krumplit, sót, tojást, a puha zsiradékot és a megmaradt tejet. Robotgéppel jól összedagasztjuk. Lágy, könnyen dagasztható, enyhén ragacsos tésztát kapunk.
- A tálat letakarjuk és meleg helyen duplájára kelesztjük.
- A megkelt tésztát lisztezett deszkára vagy sütőpapírra borítjuk, ha nagyon ragad, enyhén lisztes kézzel átgyúrjuk, hogy ki tudjuk nyújtani. Én általában kb. 3 cm-re nyújtom.
- Pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk, majd sütőpapírral bélelt tepsire rakjuk, a tetejét egy éles késsel bevágjuk és néhány percig pihentetjük.
- Közben a sütőt előmelegítjük 180 fokra.
- Sütés előtt a pogácsákat lekenjük felvert tojással, majd az előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt megsütjük.
Nagyon guszták a pogácsáid, szinte etetik magukat :-)
VálaszTörlésKöszönöm szépen!🙂
Törlés