2020. május 27., szerda

Hortobágyi húsos palacsinta




Hozzávalók:

  • fél kg filézett csirkecomb vagy csirkemell
  • 1 vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1-1 paprika, paradicsom
  • só, bors, csipetnyi majoránna
  • 1 kiskanál pirospaprika
  • 1 csapott evőkanál liszt
  • 2 dl tejföl 
  • olaj

Hozzávalók a palacsintához:
  • 20 dkg liszt
  • 2 db tojás
  • 3 dl tej
  • kb. 2 dl buborékos ásványvíz vagy szóda
  • csipetnyi só
  • 3 evőkanál olaj
+ tejföl a tetejére

  1. Először elkészítjük a tölteléket, ami lényegében egy csirkepörkölt. A finomra vágott hagymát kevés olajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, átkeverjük. A tűzről levéve belekeverjük a pirospaprikát is.
  2. Hozzáadjuk a felkockázott paradicsomot, paprikát, sózzuk, borsozzuk, majd beletesszük a szintén felkockázott húsit is.
  3. Felöntjük annyi vízzel ami éppen csak, hogy ellepi és fedő alatt puhára főzzük. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet.
  4. Ha a hús megpuhult, kivesszük a szaftból, majd ha egy kicsit kihűlt éles késsel apróra vágjuk. Darálhatjuk is, de szerintem bőven elég, ha felaprítjuk. 
  5. A megmaradt szaftot sózzuk, borsozzuk majd az egészet botmixerrel vagy turmixgépben összeturmixoljuk. Majd visszatesszük a tűzre és lassú tűzön felforraljuk. 
  6.  A lisztet csomómentesre keverjük a tejföllel, ha kell adhatunk hozzá egy kis vizet is. A forró szaftból egy merőkanálnyit keverünk a lisztes tejfölös habarásba, majd az egészet visszaöntjük a szaftba. Pár keverés után besűrűsödik. 
  7. A szószból néhány evőkanálnyit teszünk a felaprított csirkére és az egészet villával kicsit krémesre keverjük. Így a töltelékünk és a szószunk készen is van.
  8. Ezután hagyományos módon kisütjük a palacsintákat. A lisztet, tojásokat, tejet, sót, vizet csomómentesre keverjük, hozzáadjuk az olajat, majd egy enyhén kiolajozott palacsintasütőben egyenként mindkét oldalát megsütjük. Én egy kicsit vastagabb palacsintákat szoktam sütni. Kb. 8-10 palacsinta lesz. 
  9. Végül megtöltjük a  palacsintákat. A töltelékből kb. 2 evőkanálnyit teszünk a palacsinta alsó felére, a két oldalát behajtjuk, majd mint egy tekercset feltekerjük. Kiolajozott hőálló tálba vagy tepsibe rakosgatjuk, meglocsoljuk a szaft felével, teszünk rá pár evőkanál tejfölt is és kb.  percre betoljuk a 180 fokra előmelegített sütőbe.
  10. Tálaláskor a maradék szafttal meglocsoljuk! Szórhatunk rá apróra vágott petrezselymet is. 




Jó étvágyat kívánok!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése