2021. február 4., csütörtök

Pásztorpite

 


Először készítettem, de tuti nem utoljára. Isteni finom, bár igaz, frissen az igazi, másnap egy kicsit már keményebb a kihűlt krumplipüré a tetején. De azért úgy is elfogyott! :)) A raguhoz viszonylag elég sok hozzávaló kell, de könnyű elkészíteni, ne ijedjetek meg. Van aki borsó nélkül készíti  vagy sajtot reszel a tetejére, több variáció van, ki lehet próbálni. :) Nekünk ez nagyon ízlett. 


Hozzávalók a raguhoz:

  • 50 dkg darált hús (nálam marha, sertés vegyesen)
  • 1 vöröshagyma
  • 3 gerezd fokhagyma
  • 1 közepes méretű sárgarépa
  • kb 10 dkg zöldborsó (nálam fagyasztott)
  • 2 csipetnyi kakukkfű
  • ízlés szerint só, bors
  • 3-4 evőkanálnyi Worchestershire szósz
  • 2 evőkanál Barbecue szósz ( opcionális)
  • 1 kis konzerv sűrített paradicsom
  • 3 evőkanál olaj
  • kb. 4 dl víz

A krumplipüréhez:
  • 1 kg krumpli
  • kb 2 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • ízlés szerint só, szerecsendió
  • bors (opcionális)

  1. Egy nagyobb serpenyőben vagy lábosban kevés olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott vöröshagymát.  Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát és párszor átkeverjük, vigyázzunk, hogy ne  égjen meg. 
  2. Hozzáadjuk a felkarikázott répát és kissé lepirítjuk. 
  3. Mehet bele a darált hús, nagyobb lángon gyakran kevergetve pár percig pirítjuk. Végül hozzáadjuk a fűszereket, a háromféle szószt, felöntjük vízzel. Fedő alatt közepes lángon kb. 20 percig pároljuk.
  4. Utána hozzákeverjük a zöldborsót is és további 5-10 percig fedő nélkül főzzük. Egy sűrű ragut kell, hogy kapjunk.
  5. Míg készül a ragunk, elkészítjük a krumplipürét. Sós vízben puhára főzzük a megpucolt,  kockára vágott krumplit. Ha már puha, leszűrjük, hozzáadjuk a vajat, tejet és krémesre keverjük. Sózzuk, szerecsendióval ízesítjük. Pici borst is lehet adni hozzá. 
  6. Egy nagyobb jénai vagy tűzálló kerámia tálba szedjük a ragut, a tetején elsimítjuk a krumplipürét, majd  egy villával hullámosan kicsit megmintázzuk. 
  7. 180 fokos légkeveréses sütőben kb 20 perc alatt megsütjük. 




Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Fincsi lehetett, még nem ettem ilyet, de már hallottam róla és láttam több helyen is. Guszta a tetején megsült krumplipürével 😁.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen Kati! Én is most készítettem először, próbáld ki, szerintem ízleni fog..🙂🙂

      Törlés