2021. május 1., szombat

Málnás pisztáciatorta


Mind imádjuk a pisztáciát, natúran, sósan, édesen, fagyiban, sütiben...közelgett a fiam szülinapja és azt kérte, hogy a szokásos, eddig kedvenc fekete erdő tortája helyett valami mást, valami különlegesebbet süssek. Így gondoltam egy merészet és megálmodtam ezt a nagyon pisztáciás, nagyon málnás tortát, könnyű piskótával. Nagy sikert aratott, azt hiszem bátran mondhatom, hogy felkerült a kedvencek listájára.

A pisztáciakrémet rendeltem, sokféle van piacon, én innen rendeltem , finom, nem túl édes, nagyon krémes textúrája van. 

Hozzávalók a piskótához, 25 cm-es kapcsos tortaformába:

  • 8 tojás
  • 16 dkg liszt
  • 16 dkg porcukor
  • fél zacskó sütőpor
  • csipetnyi só

Hozzávalók a krémhez:
  • kb. 180 g pisztáciakrém ( az üvegben 200 g volt)
  • 250 g mascarpone
  • 500 ml habtejszín
  • 1 csapott evőkanál porcukor (ízlés szerint)

Kb 35-40 dkg fagyasztott málna, 8 evőkanál málnalekvár, 1 evőkanálnyi pisztáciakrém.
Pár szem sós pisztácia a tetejére




Elkészítés:
  1. A tortaforma alját kibéleljük sütőpapírral, az oldalát nem kell. A sütőt bekapcsoljuk 170 fokra.
  2. A piskótát elkészítjük a hagyományos módon. A tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját és a cukor 1/3-at robotgéppel krémesre keverjük, akkor jó, ha már szép világossárga. 
  3. A tojásfehérjét félig felverjük, majd két adagban hozzáadjuk a maradék cukrot és  nem teljesen kemény habot verünk. Így  sütés közben nem esik össze a piskóta.
  4. Végül a sárgájába keverünk egy kis fehérjehabot, majd ezt óvatosan belekeverjük a fehérjébe. Kanalanként beleszitáljuk a sütőporral elkevert lisztet és nagyon óvatos mozdulatokkal, hogy a hab ne törjön össze, összekeverjük. Én szilikonos lapátot szoktam használni.
  5. A tésztát beleöntjük a tortaformába és 35 - 40 percre betesszük az előmelegített sütőbe. Alsó felső módban sütjük, az ajtót ne nyitogassuk közben. Ha megsült, a formában hagyjuk kicsit hűlni, majd rácsra téve hűtsük ki teljesen. Végül vágjuk 3 lapra.
  6. A krémhez kemény habot verünk a tejszínből, hozzákeverjük a szobahőmérsékletű, lágy mascarponét és a pisztáciakrémet. Ízlés szerint adhatunk hozzá egy kis porcukrot.
  7. Végül összeállítjuk a tortát. Az alsó lapot megkenjük 4 evőkanálnyi málnalekvárral, erre jön a málna (fagyasztott) harmada, majd a krém harmada. Ezután a második lap ugyanígy, és a harmadik lap. Azt bevonjuk a maradék krémmel, az oldalát is, a megmaradt pisztáciakrémmel egy kicsit márványosíthatjuk.
  8. A tetejére málna került és tört pisztácia. Mivel fagyasztott málnát használtam, így csak tálalás előtt 10 perccel tettem a málnaszemeket a tetejére. 







 

8 megjegyzés:

  1. Szuper ötlet! Én egyenesen Szicíliából kaptam egy ilyen krémet, eddig csokibéka linzerhez használtam,isteni finom... A maradék úgy látom tortaként végzi... :-)

    VálaszTörlés
  2. Oh, az biztosan nagyon fini lehet! Próbáld ki, tortába is isteni!🙂

    VálaszTörlés
  3. Isten éltesse a fiadat, nagyon finom tortát kapott! 🙂

    VálaszTörlés
  4. Nagyon guszta finom lehetett! Isten éltesse fiadat !

    VálaszTörlés
  5. Csodás! Miért keversz először egy kis fehérjét a sárgájába?

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszi szépen. Úgy könnyebb elkeverni utána az egészet. :))

      Törlés