2021. július 3., szombat

Hússal töltött krumplis lepény


Szeretjük az ilyen töltött lepényeket, még melegen, de kihűlve is nagyon finom, laktató. Savanyúságot vagy salátát készítek mellé. 


Hozzávalók:

  • 50 dkg darált hús ( nálam 50-50% marha, sertés)
  • 7 közepes méretű  krumpli
  • 30 g vaj
  • kb 70-80 g liszt
  • 1 tojás
  • só, bors
  • 2-3 csipetnyi őrölt pirospaprika a raguhoz
  • 1 fej vöröshagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • olaj vagy zsír a sütéshez

Elkészítés:

  1. A megpucolt krumplikat felkockázzuk és enyhén sós vízben puhára főzzük. 
  2. Míg fő a krumpli, elkészítjük a húsos tölteléket. Egy kis olajon megdinszteljük az apróra vágott vöröshagymát.
  3. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, pirospaprikát, majd a darált húst. Jól összekeverjük, megsózzuk, ízlés szerint borsozzuk. Közepes lángon pár percig pirítjuk, gyakran megkeverjük. Kb 1 dl vizet adunk hozzá és fedő alatt  10 perc alatt puhára pároljuk. Végül levesszük a fedőt és lepirítjuk. 
  4. A megfőtt krumplit hagyjuk kicsit kihűlni, majd egy nagyobb tálban krumplinyomóval összetörjük. Hozzáadjuk a vajat, a tojást, kb 1 kiskanál sót és annyi lisztet, hogy lágy tésztát kapjunk, ne ijedjünk meg, ha kicsit ragacsos marad. :)
  5. Az így kapott krumplis tésztából lepényeket formázunk, nyomkodunk egy lisztezett deszára és a közepére halmozunk egy jó evőkanálnyi tölteléket. A lepények széleit mint egy batyu, felül összecsípjük, gömbölyítjük, majd a deszkán ellapogatjuk. 
  6. Végül közepes lángon, olajban vagy zsírban mindkét oldalát aranybarnára sütjük.






Jó étvágyat kívánok!

3 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta és finom lehet! A múltkoriban egyik újságban láttam hasonlót és gondoltam hogy egyszer majd elkészítem és tessék itt is van csak a Te konyhádban!

    VálaszTörlés
  2. Finom lehetett, mert nagyon guszta! Egy kis savanyúsággal nagyszerű ebéd vagy vacsora lehetett 😊.

    VálaszTörlés
  3. Érdekes, nekem újszerű, de biztos finom. Szépek a képek.

    VálaszTörlés