2011. február 16., szerda

Tejszínes hagymakrémleves frissen sütőtt cipóban




·        1 kg vöröshagyma
·        3 gerezd fokhagyma
·        3 közepes méretű krumpli
·        2 dl főző tejszín
·        1,5 – 2 liter húsleves alaplé
·        só, bors, csipetnyi szerecsendió
·        7dkg vaj
·        3 evőkanál liszt
·        reszelt sajt, pirított bacon a tetejére



  1. A hagymát megpucoljuk, nagyobb kockákra vágjuk, majd a vajban gyakori kevergetés mellett üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, picit átkeverjük. 
  2. A krumplit meghámozzuk, kisebb kockákra vágjuk, hozzáadjuk a megdinsztelt hagymához. Meghintjük 3 evőkanál lisztel és jól átkeverjük.
  3.  Ezután az egészet felöntjük 1, 5 -  2 liter  alaplével. Sózzuk, borsozzuk. Ha nincs alaplevünk, húsleveskockával vagy vegetával helyettesíthetjük. Egy két kocka elég. Fedő alatt takarékon addig főzzük, mig a krumpli is megpuhul. Ha elkészült, levesszük a tűzről és robotgéppel összeturmixszoljuk az egészet, majd belekeverjük a tejszínt, összefőzzük és már készen is van! Ha szükséges utánaízesítünk, kevés szerecsendiót szórunk a tetejére. 

A még meleg cipók tetejét levágjuk, a belsejét kiszedegetjük és a forró levest belemerjük.  A tetejét megszórjuk reszelt sajttal, pirított baconnal.



·        70 dkg fehér liszt
·        30 dkg teljes kiőrlésű liszt
·        100 ml étolaj
·        5 dkg élesztő
·        2 evőkanál só
·        1 ek cukor
·        kb. 3 - 3,5  dl víz és 1 dl tej

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben. 
  2. A kétféle lisztet egy nagy tálba szitáljuk,  hozzáadjuk a felfuttatott élesztőt, olajat, sót, adagonként a vizet, majd kézi robotgéppel elkezdjük dagasztani. Közepesen lágy, rugalmas tésztát kell kapnunk.
  3. Ha szükséges, további langyos vizet adhatunk hozzá. A tészta akkor jó, ha nem ragacsos és  elválik a tál oldalától. Ezután letakarjuk és meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. 40-45 perc. 
  4. Ha már megkelt, lisztezett deszkán zsemleméretű cipókat formázunk, majd sütőpapírral bélelt tepsire tesszük. Konyharuhával letakarva 20-25 percig pihentetjük. 
  5. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a cipók tetejét vízzel bespricceljük, vagy egy ecset segítségével vékonyan bevizezzük,  majd betesszük a sütőbe és  kb. 25 -30 perc alatt készre sütjük.
  6. Ebből az adagból 4 cipó lesz. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése