2011. április 28., csütörtök

Pitypang szirup vagy mézszirup


·        200 g pitypangvirág (kb. 2-3 összmarok)
·        800 ml víz
·        1 kg cukor
·        1 citrom
·        egy csipetnyi őrölt szegfűszeg



A pitypangról: Virágzás előtt gyűjtjük a levelét, ősszel vagy tavasszal a gyökerét, virágzás idején a szárát. Az egész növény gyógyhatású. A friss virágszárból naponta ötöt-hatot nyersen megeszünk, krónikus májgyulladás esetén is gyors javulás remélhető. Használ cukorbetegség ellen is.

Cukorbetegek naponta fogyasszanak legalább tizet a szárából, amíg a pongyola pitypang virágzik.
 A szárat virágostul mossuk meg, csak akkor távolítjuk el a virágfejet és lassan szétrágjuk.
A szár kezdetben egy kicsit keserű, de ropogós és nedvdús. Az állandóan betegeskedő embereknek, akik levertnek és fáradtnak érzik magukat, ajánlatos kéthetes kúrát csinálniuk a gyermekláncfű szárával.

Megszünteti a bőrviszketést, a sömört, a kiütéseket, javítja a gyomornedv kiválasztást, és megtisztítja a gyomrot mindenféle pangó anyagtól. A friss szárak fájdalommentesen oldják az epekövet, szabályozzák a máj és epe működését.Vértisztító hatása folytán köszvény és reuma esetén is segít, elmulasztja a nyirokcsomó-duzzanatokat, ha az ember a friss szárral 3-4 hetes kúrát végez.
Sárgaság és lépbántalom ellen szintén eredményesen alkalmazható.

A pitypang gyökere, nyersen fogyasztva - de szárítva is -, teának, vértisztító, emésztést elősegítő, izzasztó és vizelethajtó, valamint élénkítő hatású.
Vérhígító hatása sűrűvérűség ellen kitűnő.




A szirup elkészítése:


  1. A vizet feltesszük forrni és a már meleg vízbe beletesszük a cukrot és olvadásig melegítjük, néhányszor megkeverjük. 
  2. Amikor az összes cukor feloldódott, beletesszük a pitypangvirágokat, a vékony szeletekre vágott citromot és a csipetnyi szegfűszeget is. 
  3. Takarékon fedő alatt  addig melegítjük amíg bugyborékolni kezd, után levesszük a tűzről. Forrnia nem szabad, hogy a vitaminok benne maradjanak.
  4.  Lefedve egy napig pihentetjük. 
  5. Másnap ismét felforrósítjuk, de most sem szabad forralni, majd egy szűrő segítségével kihalásszuk belőle a citromkarikákat és a virágokat. 
  6. A szörpöt jól zárható üvegekbe töltjük és legalább 24 órára meleg dunsztba rakjuk. (kis ládába vagy dobozba bebugyolálva paplannal, takarókkal hogy minél lassabban hűljön ki)

 Fontos, hogy amikor a szörpöt üvegekbe töltjük a tölcsérre egy gézlapot vagy egy erre a célra befogott selyemharisnya darabot húzzunk, így a szörp szép átlátszó és tiszta lesz. Méz szirupnak is nevezik, mézhez hasonlító íze, színe és sűrűsége miatt. Ásványvízzel vagy szódával hígítva frissítő italként ajánlom. Koktélokhoz, süteményekhez önmagában, szirupként.



5 megjegyzés:

  1. Szia Verus! Nagyon örülök ennek a receptednek!
    Lassan aktuális lesz újra :))
    Ki fogom próbálni, köszi!!!

    VálaszTörlés
  2. Szia Margoo, üdvözöllek nálam! Én is nagyon várom már, tavaly nagyon hamar elfogyott. És nagyon szívesen :-)

    VálaszTörlés
  3. Nálunk is mindig gyorsan fogyott, amikor a lányaim még gyerekek voltak, minden évben készítettem.

    VálaszTörlés
  4. Ez nagyon tetszik ma ki is probalom meg sosem hallottam errol,koszonjuk a receptet

    VálaszTörlés