2011. június 7., kedd

Barnasörben sült sertéstarja paradicsomos padlizsánraguval, sütőben sült petrezselymes újkrumplival


·        8 szelet csont nélküli sertéstarja
·        0,5 liter barna sör
·        só, bors
·        4 gerezd zúzott fokhagyma
·        olaj

A tarjaszeleteket megmossuk, lecsepegtetjük, enyhén kiklopfoljuk. Sózzuk, borsozzuk, bedörzsöljük a zúzott fokhagymával, és néhány kanál olajjal összekeverjük. Lefedve legalább egy órán át pihentetjük ebben a pácban. Ha a fűszerek jól átjárták a húst, egy serpenyőben  2-3 perc alatt kevés olajon a szeletek mindkét oldalát megpirítjuk, majd egy nagyobb tepsibe helyezzük. A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A serpenyőben megmaradt zsiradékot felöntjük a barna sörrel, majd az egészet ráöntjük a húsokra. Alufóliával lefedjük, és kb. 50 percre betesszük a sütőbe. Ezután levesszük a fóliát és  zsírjára sütjük a húst.  Belül puha, omlós, kívül ropogós húst kapunk. 

·        1 nagyobb padlizsán
·        1 vöröshagyma
·        4 lilahagyma
·        2 gerezd fokhagyma
·        néhány evőkanál olaj
·        1 konzerv hámozott egész paradicsom
( kb. 250 g. töltőtömeg)
·        egy csipet morzsolt majoránna
·        5-6 friss bazsalikomlevél
·        só, bors
·        1 evőkanál cukor
·        kb. 1,5  dl barna sör

 A padlizsánt meghámozzuk, a hagymával együtt kb. 2x2 cm-es  kockákra vágjuk. Egy serpenyőben kevés olajat forrósítunk,és egy kicsit megfonnyasztjuk rajta a hagymát. Ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is, jól összekeverjük, vigyázva arra, nehogy a foghagyma megégjen. Ezután megszórjuk majoránnával, majd beletesszük a padlizsánt, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön néhány percig pirítjuk. Majd hozzáöntjük a barma sört és lefedve puhára pároljuk. Ha megpuhult, hozzákeverjük a a paradicsomkonzervet, az apróra vágott bazsalikomot és ízlés szerint cukorral utána ízesítjük. Egyszer fellobbantjuk és már tálalhatjuk is.

·        1 kb újburgonya
·        1 csokor petrezselyem
·        só, bors
·        3-4 evőkanál olaj

Az újkrumplit megmossuk, egy késsel lekapargatjuk a héját, majd karikákra vágjuk. Beletesszük egy hőálló, vagy római tálba, megsózzuk, borsozzuk, összekeverjük az apróra vágott petrezselyemmelés az olajjal.  Előmelegített 180 fokos sütőben kb. 25 percet lefedve pároljuk, majd a fedőt levéve aranybarnára sütjük. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése