2011. július 23., szombat

Kovászos uborka krumplival





Hozzávalók egy 5 literes üveghez

  • 3,5 - 4 kg uborka
  • kb. 2,5 liter víz

Literenként 1 evőkanál só, egy kiskanál vegeta, néhány szem bors, 3-4 gerezd fokhagyma, 1 marék kapor, egy közepes méretű krumpli

 Kenyér helyett krumplival készül és nagyon, nagyon finom!  Sokkal roppanósabb , mint amikor kenyérrel készült és hűvös helyen lefedve tárolva hónapokig eláll,  nem puhul meg.
  1. Az uborkákat alaposan átmossuk, egy kis kefével, vagy szivacs dörzsi részével eltávolítjuk a szúrós részeit, végül mindkét végénél  mélyen bevágjuk úgy, hogy a bevágások egymásra merőlegesek legyenek. 
  2. Jó szorosan beletesszük az alaposan kimosott üvegbe, hozzáadjuk a borst, megtisztított és félbevágott fokhagymát, kaprot.
  3. A vizet felforraljuk a sóval, ételízesítővel és még forrón az uborkára merjük úgy, hogy ellepje.  
  4. Rátesszük a megpucolt, megmosott, félbevágott krumplit. Az egészet lefedjük egy tányérral, nehezéket helyezünk rá és legalább 3 napra napos helyre tesszük.
  5. Amikor elkészül az uborka, még szép, áttetsző rajta a víz. Kivesszük a kaprot, krumplit, az uborkát átesszük egy másik üvegbe vagy egyéb tároló edénybe. 
  6. A levet átszűrjük, és az uborkákra öntjük. 
  7. Hűvös, sötét helyen tároljuk.





2 megjegyzés:

  1. Pontosan ma tettem ki a napra én is egy adagot:). Én mági-nál láttam a krumplis variációt, azóta úgy készítem. Nagyon finom!!

    VálaszTörlés
  2. Kipróbálom a krumplis variációt!

    VálaszTörlés