2011. július 29., péntek

Vörösboros szarvassült barnamártással, áfonyaöntettel



·         50 dkg szarvas comb
·        4-5 szelet húsos szalonna
·        1-1 nagyobb sárgarépa, fehérrépa
·        1 kisebb zellergumó fele
·        1 kiskanál vegeta
·        2-3 csipetnyi kakukkfű, rozmaring, 2 babérlevél
·        2 dl száraz vörösbor
·        4 gerezd fokhagyma
·        só, bors, cukor ízlés szerint
·        2 evőkanál liszt
·        olaj
·        áfonyaöntet vagy lekvár


Ritkán készítem, de évek óta az egyik abszolút kedvencem. :)) Egy kicsit hosszadalmas az elkészítése, de szerintem nem bonyolult, próbáljátok ki! :)

  1. Először is a szarvashúst megmossuk, a hártyákat egy éles kés segítségével leszedjük.   Besózzuk majd egy serpenyőben néhány kanál forró olajon minden oldalát 1-2 perc alatt pirosra sütjük, majd félretesszük.
  2.  A visszamaradt zsiradékban a megtisztított és karikákra vágott zöldségeket (répa, fehérrépa, zeller) gyakori kevergetéssel megpirítjuk.
  3. Megszórjuk a rozmaringgal, kakukkfűvel, pici vegetával és felöntjük 2 dl vörösborral. Hozzáadunk még 1 dl vizet, beletesszük a megtisztított fokhagymagerezdeket, babérleveleket is. Felmelegítjük.
  4. Ezután keresünk egy akkora magasságú tepsit, hogy ha belehelyezzük a húst és lefedjük alufóliával, a fólia ne érintkezzen a hússal. Ha van ekkora méretű mázas, fedővel rendelkező sütőtálunk, az is kiválóan megfelel. Én egy nagy jénai tálat használtam, aminek teteje is van. 
  5. Beletesszük az előpirított szarvashúst, a megpirított zöldségeket a szafttal együtt és alufóliával (vagy a tál tetejével) lefedve betoljuk a 170 fokra előmelegített sütőbe. 






6. Egy óra múlva kivesszük, hústűk vagy fogpiszkálók segítségével megtűzdeljük a szalonnaszeletekkel, ismét lefedjük és további egy órára visszatesszük. Időnként ellenőrizzük a puhaságát, illetve, hogy a szalonnaszeletek nehogy megégjenek. 

7. Ha a szaft kevésnek bizonyul, öntsük alá még egy kis bort.  Ha úgy találjuk, hogy a szalonna szép piros, de a hús még nem elég puha, akkor vegyük le a szalonnát, tegyük félre, a húst ismét fedjük le és süssük még tovább. Nekem két óra alatt finom puhára sült meg. 

8. Ha a hús elkészült, vegyük ki egy tálra, a szaftot a zöldségekkel együtt tegyük serpenyőbe. A zöldségeket egy villa segítségével nyomkodjuk össze. Egy-két kanál lisztet kevés vízzel keverjünk csomómentesre és ezzel sűrítsük be a mártást. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adhatunk hozzá egy kis cukrot is.

9. Tálaláskor a húst vágjuk vékony szeletekre, locsoljuk meg a barnamártással, az áfonyaöntetet tegyük mellé. Burgonyából készült köret illik hozzá, krokett, héjában főtt krumpli, sült krumpli.




Jó étvágyat kívánok!

7 megjegyzés: