2011. szeptember 19., hétfő

Sült császáros gombás felfújt



Hozzávalók a tésztához:

·        25 dkg liszt
·        15 dkg hideg margarin felkockázva
·        1 tojás
·        2-3 evőkanál hideg víz
·        csipetnyi só
·        kb. 3 dkg margarin a kenéshez

Hozzávalók a töltelékhez:

·        20-25 dkg sült császárszalonna
·        egy üveg szeletelt gomba ( 170 g töltőtömeg)
·        4 tojás
·        3 evőkanál tejföl
·        só, bors
·        egy kisebb fej vöröshagyma
·        némi petrezselyemzöld
·        20 dkg trappista vagy ementáli sajt


 A tészta hozzávalóit egy keverőtálba tesszük és kézzel összegyúrjuk. Minél gyorsabban dolgozunk, a tészta annál omlósabb lesz. Ha elkészült, fóliába becsomagolva egy órára a hűtőbe tesszük.
A sajtot lereszeljük, a vöröshagymát megpucoljuk, majd vékony szeletekre vágjuk. A császárszalonnát 1 cm-es csíkokra vágjuk és néhány darabot félreteszünk.  Ha nem találtunk sült császárt, a füstölt főtt változat is tökéletesen megfelel. A tojásokat felverjük, sózzuk, ízlés szerint borsozzuk, majd a tejföllel jó krémesre keverjük. Beletesszük az apróra vágott petrezselymet. A sütőt melegítsük elő 200 fokra. 



Egy kapcsos tortaformát vagy egy mélyebb, peremes 22-24 cm átmérőjű formát kenjünk ki margarinnal és béleljük ki a tésztával úgy, hogy kb. 3-4 cm pereme legyen. Tegyünk rá alufóliát és így süssük 10-12 percig. Utána vegyük ki, vegyük le a fóliát, majd a tésztán rendezgessük el a szalonna, illetve gombaszeleteket. Ezután borítsuk rá és szépen oszlassuk el a tejfölös, petrezselymes, tojás keveréket. A tetejét szórjuk meg bőven a reszelt sajttal rátéve a maradék szalonnát és a hagymaszeleteket. Ugyanazon a hőmérsékleten süssük 30-35 percig.Ha készen van, kapcsoljuk ki a sütőt és további 5 percig hagyjuk bent. Előfordulhat, hogy egy kicsit összeesik, de ez nem jelent gondot. Vegyük ki és a formában hagyjuk kihűlni. Melegen, hidegen egyaránt nagyon finom.
Paradicsommal, vagy más, vágott savanyúsággal tálaljuk. 


2 megjegyzés: