2011. december 19., hétfő

Aszalt szilvával, gesztenyével töltött dagadó



·        10-12 szem aszalt szilva
·        1 csomag gesztenyepüré (25 dkg)
·        1 kg sertés dagadó
·        4-5 vékony szelet kolozsvári szalonna
·        4 fej vöröshagyma
·        4 közepes méretű alma
·        3 gerezd fokhagyma
·       
·        morzsolt oregánó, kakukkfű
·        1 csapott evőkanál liszt
·        olaj

A dagadót megmossuk, majd egy éles késsel, bátrabbak az újaikat is használatba véve óvatosan felszúrjuk. Kívül, belül megsózzuk, majd egy órán át pihentetjük. Az aszalt szilvákat félbevágjuk, összekeverjük a gesztenyepürével, majd megtöltjük vele a dagadót. A rést hústűvel, vagy fogpiszkálóval összetűzzük. 


Egy tepsit kiolajozunk, beletesszük a húst és köré rendezgetjük a megtisztított negyedbe vágott hagymát. Ráfektetjük a félbevágott almadarabokat és beletesszük a fokhagymagerezdeket is. Megszórjuk az egészet egy-két csipetnyi oregánóval, kakukkfűvel. A szalonna szeleteket beirdaljuk, majd elrendezgetjük a dagadó tetején. Hozzáadunk 1 dl vizet, és alufóliával lefedve 200 fokon kb. 1,5 óra alatt puhára pároljuk.   Több víz nem kell hozzá, az alma valamint a hagyma elegendő vizet enged ki.
Ha  a hús megpuhult, levesszük a fóliát, a szalonnát a hús mellé szedjük és addig sütjük tovább, míg a hús szépen megpirul. A keletkezett szaftot lemerjük, és egy serpenyőben egy kis liszttel mártássá sűrítjük. Utána ízesíthetjük, sóval, borssal, kakukkfűvel.  Burgonyakörettel tálaljuk 




1 megjegyzés: