2012. január 6., péntek

Mézes csirkemell, burgonyapürével, karamelles almamártással


·        60 dkg csirkemell
·        só, bors
·        csipetnyi gyömbér
·        2-3 csipetnyi pirospaprika
·        1 gerezd fokhagyma
·        1 evőkanál méz
·        20 dkg reszelt sajt
·        olaj a sütéshez

A csirkemellet megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk, enyhén kiklopfoljuk. Beletesszük egy mélyebb tálba, sózzuk, borsozzuk, majd bedörzsöljük a fűszerekkel, 4-5 evőkanálnyi olajat adva hozzá. Lefedve a hűtőszekrénybe tesszük és ebben a pácban hagyjuk legalább 2 órán keresztül. Utána egy nagyobb serpenyőben olajat forrósítunk és közepes lángon oldalanként 4-5 perc alatt megsütjük a csirkemell filéket, végül megszórjuk a reszelt sajttal. Burgonyapürével tálaljuk.

Karamelles almamártás:

·        1 kg alma
·        5 dkg margarin
·        ½ citrom leve
·        6 evőkanál cukor
·        3-4 csipet őrölt fahéj
·        2 csipet őrölt szegfűszeg

Az almákat megmossuk, meghámozzuk, magházát eltávolítjuk, és kockákra vágjuk. Egy nagyobb edénybe tesszük a cukrot és közepes tűzön karamellizálni kezdjük. Ha már aranylóan barna, hozzáadjuk a margarint is. Folyamatosan kevergetjük, az elején felhabzik, de miután a margarin feloldódott a cukorban, a karamell bársonyosan sima lesz. Ekkor beletesszük  az almakockákat és átkeverjük. Ízlés szerint megszórjuk fahéjjal, szegfűszeggel, majd belefacsarjuk a citromlevet és lefedve 2-3 percig pároljuk. Ezalatt az alma enyhén megpuhul, levet ereszt. A fedőt levéve átkeverjük és további  1-2 percig pároljuk. Még melegen tálaljuk, a sült csirkemellel, burgonyapürével.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése