2012. február 4., szombat

Rakott káposzta római tálban



·        1,2 kg savanyított gyalult káposzta
·        70 dkg darált sertéshús
·        30 dkg erdélyi szalonna
·        1 szál  paprikás parasztkolbász (kb. 20 dkg)
·        20 dkg rizs
·        2 fej vöröshagyma
·        3 gerezd fokhagyma
·        3-4 csipetnyi őrölt köménymag
·        szárított csombor (borsikafű) 
·        só, bors, 2 csapott evőkanál pirospaprika
·        3-4 dl tejföl
·        kb. 2 evőkanál zsír



  1. A római tálat legalább egy óráig vízbe áztatjuk.
  2. A szalonnát megfelezzük. Az egyik részét apró kockákra vágjuk és gyakori kevergetéssel, kis lángon egy kis zsiradékon enyhén megpirítjuk. 
  3. A vöröshagymát megtisztítjuk, felkockázzuk, majd hozzáadjuk az üvegesre pirított szalonnához és megdinszteljük. 
  4. Ezután jöhet bele a zúzott fokhagyma és a vékony karikákra vágott kolbász. Az egészet jól átkeverjük és 3-4 perc alatt egy kicsit megkapatjuk. 
  5. Utána hozzáadjuk a darált húst, ha nem férne el a serpenyőben, az egészet átesszük egy nagyobb lábosba. Egy kis vizet, kb. 1-1,5 decit adunk hozzá és lefedve, kis lángon félpuhára pároljuk a húst. Sózzuk, borsozzuk, a feljövő zsiradékban egy két csapott evőkanál pirospaprikát feloldunk. 
  6. A rizst enyhén sós vízben félkeményre előfőzzük. Van, aki rétegesen teszi le a húst, illetve a rizst, de mivel a római tálban eleve egymásra kerülnek, én most összekevertem a szalonnás, hagymás, kolbászos, húsos alapot a félkész rizzsel, majd belekevertem kb. 2 dl tejfölt. A lényeg, hogy a végeredmény kellően szaftos legyen, hogy a rizsnek legyen  lehetősége tovább dagadni. 



7. A káposztát megkóstoljuk, ha nagyon savanyúnak találjuk, enyhén átmossuk. Ezután elkezdjük belerakni az egészet a római tálba. Legalulra kerüljön a káposzta 1/3-a. Szórjuk meg csomborral, majd erre jön a tejfölös, húsos, rizses ragu, majd ismét a káposzta, további fűszerekkel. Úgy rendezgessük, hogy a tetejére káposzta maradjon. A tetejét meglocsoljuk a maradék tejföllel,  és felöntjük annyi vízzel, amennyi még belefér a tálba.

8. Lefedjük és 170 -180 fokos sütőben, alul felül módban,  kb. 2 órán keresztül sütjük.

9. A félretett szalonnát felszeleteljük, beirdaljuk, és kb. másfél óra sütés után a káposztán elrendezgetjük. Lefedve tovább sütjük. Az utolsó fél órában már fedő nélkül sütjük tovább. Tálaláskor további tejföllel kínáljuk.




Jó étvágyat kívánok!