2014. október 2., csütörtök

Kefires lángos
























Szeretem ezt a lángos receptet,  gyorsan és könnyen elkészíthető, a tésztája finom, nem szívja meg magát olajjal :) Percek alatt el szokott fogyni :)
Ha esetleg nem szeretnénk az egész adagot kisütni, fóliába csomagolva tegyük a hűtőbe, másnap is isteni lángos süthető belőle.

  • 50 dkg liszt
  • 7 g szárított élesztő vagy 2,5  dkg friss 
  • 2,7-3 dl kefir (nálam kaukázusi)
  • kb. 1 dl tej ( csak, ha szükséges)
  • 1 kiskanál só
  • 1 csapott kiskanál cukor
  • 3 evőkanál olaj
  • olaj a sütéshez    
  1.  A szobahőmérsékletű hozzávalókat kézi robotgéppel alaposan összedolgozzuk,  lágy, táltól elváló tésztát kell, hogy kapjunk. Ha szükséges, további tej hozzáadásával lazíthatunk a tésztán. 
  2. A szárított élesztő külön futtatást nem igényel, egyből belekeverhetjük a lisztbe. Ha friss élesztőt használunk, futtassuk fel a langyos tejben, után adjuk hozzá a liszthez.
  3. A tésztát meleg helyen duplájára kelesztjük, majd kis gombócokat formázunk, pár percig pihentetjük, úgy könnyebben lehet majd nyújtani.
  4. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, majd olajos kézzel kinyújtjuk a gombócokat. Az így kapott lángosokat mérsékelt tűzön kisütjük. Egy célszerszámmal, pl.  húsfogóval a tészta széleit megemelgetjük, illetve itt ott megpróbáljuk a tésztát az olaj alá tuszkolni. Ettől lesz a lángos szép hólyagos. 
  5. Végül megkenjük tejföllel, megszórjuk reszelt sajttal. Nálunk a fokhagymával való bedörzsölés sem maradhat el :)


















































Jó étvágyat kívánok!
















Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése