2015. május 8., péntek

Játék Pünkösdre! Flambírozott mézes csirkemell burgonyapürével, karemelles almával desszertnek epres-meggyes tejes pite


Pünkösd közeledtével, Ani a A parókia konyhájából blog írója játékot hirdetett. Egy pünkösdi menü készítése a feladat, mely tartalmaz egy húsos főételt flambírozva, valamint egy desszertet, melynek sok apró alkotóeleme van, mégis egységes egész és finom illata van. Az én asztalkámon a következők sorakoznak:


 Flambírozott mézes csirkemell, krumplipürével, karamelles almával

  • 50 dkg csirkemell
  • 1 evőkanál méz
  • só, bors
  • olaj
  • 2 evőkanál konyak
 
  1. A csirkemellet vékonyan szeleteljük. Sózzuk, borsozzuk, megkenjük a mézzel és jól átdörzsöljük. Egy óráig pihentetjük.
  2. Egy serpenyőben olajat hevítünk, beletesszük a filéket és oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük.
  3. Végül meglocsoljuk a konyakkal és meggyújtjuk.

 A feladathoz hozzátartozott, hogy a lángokat fényképen örökítsük meg.


A karamelles almához 4 evőkanál cukrot karamellizálunk, beledobunk 4 meghámozott, kockákra vágott almát és 10 perc alatt összefözzük. Végül hozzáadunk egy kiskanál citromlevet, megszórjuk fahéjjal és összekeverjük.


Desszertnek egy pitét választottam, epres-meggyes tejes pite csokidarabkákkal



  • 4 tojás
  • 3 dl 22 %os tejszín
  • 2 dl tej
  • 2 púpos evőkanál liszt
  • 15 dkg cukor
  • két maréknyi magozott meggy
  • 20 dkg eper
  • 2 húsvétról megmaradt csoki tojás
  • fahéjas porcukor a tetejére

  1. A tojásokat felverjük, a cukorral habosra keverjük. A lisztet csomómentesre keverjük a tejjel, tejszínnel, majd hozzáadjuk a cukros tojáshabhoz.
  2. Egy 26 cm-es piteformát kikenünk margarinnal, az aljára rétegezzük a meggyet, félbevágott eperszemeket, rámorzsoljuk a csokit.
  3. Végül ráöntjük a tésztát és 180 fokos előmelegített sütőben 50 perc alatt készre sütjük.
  4. Ha kihűlt, tetejét megszórjuk fahéjas porcukorral.








 

4 megjegyzés:

  1. Verus, nagyon klassz lett az ételed! Gratulálok! :)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Roza! A tied is nagyon szuper, imádom a báránysültet.

      Törlés
  2. Nagyon gusztákat főztél, sütöttél! A lángod nagyon jól sikerült, kicsit irigykedtem is, hogy nekem miért nem sikerült :-) Gratulálok hozzá, ügyes vagy!

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm Kati, nekem is csak 2. próbálkozásra sikerült, életemben nem flambíroztam még :)) Nagy móka volt, egyszerre gyújtogatni, vigyázni, hogy semmi gyulladjon fel és még fotózni is...:)

      Törlés