2016. május 6., péntek

Francia krémes
























Anyák napjára készítettem ezt az isteni krémest, anyu nagyon boldog volt! :))
A süti Zenker kapcsos tortaformában készült, 25  x 37 cm. Akinek nincs hasonló tepsije, a peremet kemény, alufóliával bevont kartonból is készíthetjük. Első próbálkozásom a krémesek terén, látványra ugyan nem tökéletes, de ízre nagyon finom volt. :)


Hozzávalók:

A tésztához: 
2 csomag friss leveles tészta (Lidli)

A krémhez:
8 tojás
8 dl tej
20 dkg cukor
10 dkg liszt
1 rúd vanília
20 g zselatin (nem zselatin fix!)

A tetejére:
5 dl habtejszín, 2 zacskó habfixáló, 4 evőkanál cukor

A mázhoz: 1/2 kk. neszkávé, 5 evőkanál tej, 20 g porcukor, 7 dkg vaj


  1. A két leveles tésztát kigöngyöljük majd sütőpapíron 200 fokos sütőben 13-15 perc alatt aranybarnára sütjük. Hagyjuk kihűlni, majd az egyiket belehelyezzük a tepsibe.
  2. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjéből kemény habot verünk, hozzáadva a cukor felét. 
  3. A tojássárgákat a megmaradt cukorral, liszttel, kb 2 dl tejjel csomómentesre keverjük. 
  4. A maradék tejet a vaníliarúddal feltesszük főni. Ha forró, belecsurgatjuk a tejes, cukros, lisztes tojássárgát és folyamatosan kevergetve kis lángon besűrítjük. 
  5. A zselatint pár kanál meleg vízben feloldjuk, majd hozzákeverjük a forró krémhez, majd óvatosan fehérjehabot is belekeverjük. A hab szinte megfő a krémben, így mégsem eszünk nyers tojást. :)
  6. Az így kapott krémet rákanalazzuk a tésztára és 4-5 órára vagy akár egy egész éjszakára hűtőbe tesszük. 
  7. Közben elkészítjük a mázat a másik lap tetejére. A kávét feloldjuk a tejben. A cukrot hozzáadva 5-6 percig kis edénykében addig kevergetjük, míg sűrűsödni kezd. 
  8. Ha látjuk, hogy már sűrűsödik, elzárjuk a tüzet és belekeverjük a vajat. Hagyjuk enyhén kihűlni, majd óvatosan kenjük a kisütött tészta lap simább felére. 
  9. Hagyjuk dermedni, majd egy éles késsel vágjuk 15 egyforma kockára. 
  10. Ha a tojásos krémünk megdermedt, a tejszínből kemény habot verünk, hozzáadva a habfixálot, cukrot, majd rákenjük a krémre. 
  11. Végül ráhelyezzük a mázas kockákat és fogyasztásig a hűtőbe tesszük. 

















































Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése