2017. április 7., péntek

Aszalt paradicsomos, tökmagos tönkölykenyér



Régóta terveztem egy kenyérsütőgép beszerzését, valamiért azonban eddig elmaradt. Pár hete sikerült vennem egyet, azóta sok receptet kipróbáltam. A géphez mellékelt receptek nem igazán arattak sikert, egy két próbálkozás után el is raktam és Limara receptjei között keresgéltem.  Tőle tanultam az öregtésztás kenyérsütés titkát, mióta így készítem a kenyereket, mindig fantasztikusan sikerülnek.
Ezt a kenyérkét sütöm most a leggyakrabban, a gyerekeim imádják, gyakorlatilag alig veszem ki a gépből, már el is fogyott! :))


  • 25 dkg teljes kiőrlésű tönköly liszt (Lidl)
  • 20 dkg fehér tönköly liszt
  • 10 dkg teljes kiőrlésű rozsliszt
  • 15 dkg öregtészta (elhagyható)
  • 4-5 kisebb aszalt paradicsom
  • 2 evőkanál tökmag
  • 2 dl víz
  • 140 g joghurt (kis pohár)
  • 2 kiskanál só
  • 1 kiskanál cukor
  • 2 evőkanál olívaolaj
  • 2 evőkanál burgonyapehely (bioboltban kapható)
  • 1 csipetnyi aszkorbinsav
  • 1,2 dkg friss élesztő

Az öregtészta receptjét itt találjátok:
Öregtészta

  1. A gépi kenyérsütés nagy előnye, hogy bár nem lesznek olyan kis helyes cipók , mint a sütőben sült társaik,  de nagyon kevés munka van vele. És a konyha sem lesz totál lisztes! :) Szóval csak bele kell pakolni a  hozzávalókat a gépbe és kész is. Alulra a folyékony hozzávalók kerülnek, bele a só, cukor, olaj, rá a liszt, pehely, aszkorbinsav, majd az élesztő. Az öregtésztát kisebb darabokra csipkedem és úgy adom hozzá.
  2. Ha öregtészta nélkül sütjük meg a kenyeret, 2 dkg élesztőt használjunk.
  3. Csipogáskor hozzáadjuk a feldarabolt aszalt paradicsomot és a tökmagot.
  4. A 3. kelesztés előtt egy kicsit bevagdossuk a tészta tetejét, így a kisült kenyér formásabb lesz.
  5. Ha megsült a kenyér, hagyjuk a formában egy kicsit kihűlni, majd tegyük egy rácsra, hogy teljesen kihűljön,




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése