2020. március 28., szombat

Fahéjas briós



Ritkán sütök édes kelt tésztát, valami csoda folytán nálam a gyerekek inkább a sósat kedvelik. Ezt most a nagyfiam kívánságára sütöttem,  kicsit idő igényes, de isteni illatok terjengtek a konyhában! A sok vajtól másnapra is puha marad, szóval aki eddig még nem próbálta ki, hajrá! :)

Hozzávalók:

  • 60 dkg liszt
  • 6 evőkanál cukor
  • 1 kiskanál só
  • 3 dkg friss élesztő vagy 1 tasak szárított
  • 1 tojás sárgája
  • 1 tojás
  • kb. 3 dl langyos tej
  • 3 evőkanál olaj
  •  2 zacskó vaníliás cukor
  • őrölt fahéj
  • kb 10 dkg vaj
  • + 1 tojás a kenéshez

  1. Az élesztőt felfuttatjuk egy deci langyos, cukros tejben.
  2. Miután az élesztő felfutott, a lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a cukrot, sót, tojást, a másik tojás sárgáját, olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejes és kézi robotgéppel hólyagos tésztát dagasztunk. Az állaga akkor jó, ha lágy, de nem ragad. 
  3. Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. 30-40 perc. 
  4. Miután megkelt lisztezett vagy sütőpapíros felületre borítjuk és 12 egyforma méretű gombócot formázunk. Pár percig pihentetjük, majd a gombócokat egyenként ovális formára nyújtjuk.
  5. A kinyújtott tészta lapokat megkenjük vajjal, megszórjuk fahéjjal, vaníliás cukorral, majd feltekerjük.
  6. 10 percig pihentetjük, majd egy kicsit megsodorjuk őket,  hogy  hosszabbak legyenek. Végül mint a csigát feltekerjük, a végét egy kicsit ellapogatjuk és a tészta alá hajtogatjuk. 
  7. A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és konyharuhával letakarva további 30 percig hagyjuk kelni.  
  8. Végül lekenjük a felvert tojással, megszórjuk vaníliás cukorral és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Én két adagban sütöttem, mert egy tepsire nem fértek el. Elég nagyra nőnek a sütőben! :) Rácsra téve hagyjuk kihűlni.




A fázis fotók sajnos nem túl szépek, de talán hasznosak! :))







Jó étvágyat kívánok!

2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta! Szeretem a kelt tésztát és a fahéj ízét is , most jól elgondolkodtam hogy mikor süssek?

    VálaszTörlés