Ritkán sütök édes kelt tésztát, valami csoda folytán nálam a gyerekek inkább a sósat kedvelik. Ezt most a nagyfiam kívánságára sütöttem, kicsit idő igényes, de isteni illatok terjengtek a konyhában! A sok vajtól másnapra is puha marad, szóval aki eddig még nem próbálta ki, hajrá! :)
Hozzávalók:
- 60 dkg liszt
- 6 evőkanál cukor
- 1 kiskanál só
- 3 dkg friss élesztő vagy 1 tasak szárított
- 1 tojás sárgája
- 1 tojás
- kb. 3 dl langyos tej
- 3 evőkanál olaj
- 2 zacskó vaníliás cukor
- őrölt fahéj
- kb 10 dkg vaj
- + 1 tojás a kenéshez
- Az élesztőt felfuttatjuk egy deci langyos, cukros tejben.
- Miután az élesztő felfutott, a lisztet beleszitáljuk egy nagyobb tálba, hozzáadjuk a cukrot, sót, tojást, a másik tojás sárgáját, olajat, a felfuttatott élesztőt, a maradék langyos tejes és kézi robotgéppel hólyagos tésztát dagasztunk. Az állaga akkor jó, ha lágy, de nem ragad.
- Lefedve, meleg helyen a duplájára kelesztjük. Kb. 30-40 perc.
- Miután megkelt lisztezett vagy sütőpapíros felületre borítjuk és 12 egyforma méretű gombócot formázunk. Pár percig pihentetjük, majd a gombócokat egyenként ovális formára nyújtjuk.
- A kinyújtott tészta lapokat megkenjük vajjal, megszórjuk fahéjjal, vaníliás cukorral, majd feltekerjük.
- 10 percig pihentetjük, majd egy kicsit megsodorjuk őket, hogy hosszabbak legyenek. Végül mint a csigát feltekerjük, a végét egy kicsit ellapogatjuk és a tészta alá hajtogatjuk.
- A csigákat sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, és konyharuhával letakarva további 30 percig hagyjuk kelni.
- Végül lekenjük a felvert tojással, megszórjuk vaníliás cukorral és 180 fokos sütőben kb. 20 perc alatt megsütjük. Én két adagban sütöttem, mert egy tepsire nem fértek el. Elég nagyra nőnek a sütőben! :) Rácsra téve hagyjuk kihűlni.
A fázis fotók sajnos nem túl szépek, de talán hasznosak! :))
Nagyon guszta! Szeretem a kelt tésztát és a fahéj ízét is , most jól elgondolkodtam hogy mikor süssek?
VálaszTörlésMost Éva!:)
VálaszTörlés