2020. április 20., hétfő

Kakaós csúsztatott palacsintatorta


Nagyobbik fiam 16. szülinapjára készült ez a palacsintatorta. Az ő kívánsága volt, így különös gondossággal és szeretettel sütöttem. :)))))

Hozzávalók a palacsintához:
  • 20 dkg liszt
  • kb. 5 dl tej
  • 4 db tojás
  • 5 dkg vaj
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipetnyi só
A kakaós töltelékhez: 2 evőkanál holland kakaópor, 6 evőkanál cukor

  1. A tojásokat kettéválasztjuk. A sárgáját, olvasztott vajat, lisztet, a citrom reszelt héját, sót, tejet egy nagyobb tálba tesszük és egy sűrűbb palacsintatésztát keverünk. Szükség szerint adhatunk még hozzá tejet. 
  2. A tojásfehérjét kemény habbá verjük, majd óvatosan, lazán hozzákeverjük a tésztához. Az külön jó, ha kis tojáshabok maradnak benne. 
  3. A palacsintasütőt kikenjük olajjal, majd egy adagot halmozunk középre és körkörös mozdulatokkal eloszlatjuk a serpenyőben. Kis lángon pár perc alatt megsütjük az egyik oldalát. A torta titka, hogy csak az egyik oldalát sütjük meg a palacsintáknak, de arra vigyázzunk, hogy a teteje is átsüljön!
  4. Az első palacsintát egy hőálló tányérra helyezzük a sült oldalával lefelé. Megszórjuk a cukros, kakaós keverékkel.  Én egy nagy kerek jénai tál tetejét szoktam használni, de lassan ideje lenne egy szép hőálló tányért beszerezni! :)
  5. A többi palacsintát hasonló módon kisütjük, de ezeket már a sült oldalukkal felfelé tesszük egymásra, minden réteget megszórunk a kakaós keverékkel. Mire végzünk, a fél konyha úszik ugyan a kakaós porban, de higgyétek el, megéri! :))
  6. Az utolsó palacsintát a sütött felével lefelé helyezzük, megszórjuk a kakaós cukorral. 
  7. Végül 170 fokra előmelegített sütőbe kb. 15 perce betesszük a tortát, így a kakaó feloldódik és a tortánk is biztosan átsül. 
  8. Miután kihűlt, a tetejét megszórjuk porcukorral, szeletelve tálaljuk!






2 megjegyzés: