2020. április 11., szombat

Villámgyors szezámmagos zsemlék



Mire a srácok felkelnek, készen is van. Keleszteni nem kell, dagasztás után rögtön formázhatjuk is!  A tetejére szórhatunk bármilyen magot, én most szezámmal sütöttem, de tökmaggal megszórva is isteni finom! Könnyű, foszlós tésztájú zsemlék lesznek...:)

Hozzávalók:

  • 50 dkg fehér liszt
  • 3 dkg friss élesztő vagy 2 zacskó szárított (14 g)
  • 2,7 -3 dl langyos tej
  • 1 kiskanál só
  • fél kiskanál cukor
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 1 tojás a kenéshez

  1. Az élesztőt felfuttatjuk 1 dl cukrozott, langyost tejben. Ha szárított élesztőt használunk, azt csak simán keverjük a liszthez.
  2. A lisztet egy nagy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, olvasztott vajat, felfuttatott élesztőt és a maradék tejet.
  3. Kézi robotgéppel, rugalmas, lágy tésztát dagasztunk, majd sütőpapírra szedve 12 egyenlő gombócot formázunk. Nekem úgy a legegyszerűbb, ha egy vastagabb rudat formázok és azt szeletelem 12 részre, majd gömbölyítem. 
  4. A gombócokat vajjal kikent vagy sütőpapírral bélelt formába rendezzük, úgy, hogy  legalább fél cm rés legyen köztük. Így sütés közben lesz elég helyük nőni. 
  5. Míg a sütőt előmelegítjük 180 fokra, a zsemléket letakarva pihentetjük. Kb. 10-12 perc, ennyi elég is neki.
  6. Alul felül sütés módban kb. fél óra alatt megsütjük. Tűpróbával ellenőrizzük, hogy belül is biztosan megsültek.
  7. A formában hagyjuk kihűlni. 







Kellemes húsvéti ünnepeket kívánok mindenkinek!


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése