2020. június 6., szombat

Fahéjas diós babka


Életem első babkája, külalakra nem lett tökéletes, de annál finomabb! Eredetileg csokis változatban szerettem volna megsütni, de mivel a gyerekek annyi  csokis sütit, csigát, kalácsot esznek, gondoltam ez legyen egy kicsit más. Még a mákos verzión gondolkodtam, de végül a fahéjas mellett dönttöttem. Nem bántam meg, sütés közben isteni illatok terjengtek a konyhában és a végeredmény is magáért beszélt.  Másnapra szinte mind elfogyott, pedig elég nagyocska volt.  Szeletelve, vajjal megkenve, vagy csak önmagában, kakaó vagy kávé mellé tökéletes!

Hozzávalók a tésztához:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás sárgája
  • 3 evőkanál cukor
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • kb. 2.5 dl tej
  • két csipetnyi só
  • 5 dkg puha vaj

Hozzávalók a krémhez:
  • 100 g  olvasztott vaj
  • 3 csapott evőkanál őrölt fahéj
  • 10 dkg barna vagy nádcukor
  • kb maréknyi dió durvára darálva (én mozsárban törtem össze)

Szirup a tetejére: 
  • 1 dl víz
  • ugyanannyi cukor

  1. 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt.
  2. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, sót, puha vajat, a két tojássárgát és a a felfuttatott élesztőt. 
  3. Rugalmas, kicsit keményebb tésztát dagasztunk. Letakarva a duplájára kelesztjük. 
  4. Közben elkészítjük a krémet. A cukrot, fahéjat hozzáadjuk a puha vajhoz és krémesre keverjük.
  5. Miután a tészta megkelt, átgyúrjuk, majd pár perc pihentetés után kb.3 mm vékonyra téglalapra nyújtjuk. 
  6. Óvatosan megkenjük a krémmel, megszórjuk a dió 3/4 részével és hosszabbik oldalánál szorosan feltekerjük, mint a beiglit.
  7. Hosszában kettévágjuk, majd a két részt óvatosan úgy fonjuk össze, hogy a töltelékes fele legyen felfele. 
  8. A fonatot átügyeskedjük egy sütőpapírral bélelt formába, megszórjuk a maradék dióval és további 20 percig kelesztjük. Az én formám 8 cm magas, 30 cm hosszú és 12 cm széles. 
  9. 170 fokos előmelegített sütőben alsó felsó módban aranybarnára sütjük. Kb. 40-45 perc. Ha a teteje nagyon pirulna, letakarjuk alufóliával, nehogy megégjen.
  10. Eközben elkészítjük a szirupot. A cukrot összekeverjük a vízzel és egyet forralunk rajta.
  11. Miután megsült, a sütőből kivéve még forrón meglocsoljuk a sziruppal. A formában hagyjuk kihűlni. Hidegen szeleteljük. Persze a gyerekek már langyosan elkezdték csipegetni...:)





Jó sütögetést kívánok!

4 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett a kalácsod! Ezt az elnevezést még nem is hallottam, de hasonló nyitott fonatot már többször sütöttem. Fahéjjal nagyon finom lehetett, el is hiszem, hogy hamar elfogyott 😊

    VálaszTörlés
  2. Nagyon csábító kinézetre is ! Szinte érzem az illatát imádom a fahéjas sütiket!

    VálaszTörlés