2020. augusztus 5., szerda

Paprikás krumpli csipetkével




Hozzávalók:
  • 1 kg krumpli
  • 2 nagy fej hagyma
  • 1-1 paradicsom, paprika
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 5 dkg szalonna 
  • 20 dkg füstölt kolbász, vagy ízlés szerinti
  • 3-4 szál virsli (nálam füstölt, Lidl)
  • só, bors
  • 2 kiskanál pirospaprika
  • két csipetnyi őrölt kömény
  • csipetnyi majoránna
  • 2 babérlevél
  • 1 evőkanál zsír vagy olaj
  • a csipetkéhez 1 tojás és annyi liszt, amennyit felvesz (kb 120 g), só

  1. A zsíron vagy olajon megpirítjuk a kis kockákra vágott szalonnát, majd rátesszük a felkockázott hagymát is. Üvegesre dinszteljük, majd beletesszük a zúzott fokhagymát is.
  2. Beletesszük a karikára vágott kolbászt, picit pirítjuk, majd hozzáadjuk a kis kockákra vágott paradicsomot, paprikát.
  3. Megszórjuk pirospaprikával, összekeverjük majd felöntjük kb 3 dl vízzel. Egy nagyobb burgonyát kis kockákra vágva szintén belekeverünk, ez majd jól szétfő mire az egész étel elkészül és ettől jó sűrű lesz a szaft. 
  4. Kb. 20 percig fedő alatt, takarékon pároljuk a zöldségeket. Ezalatt megpucoljuk és felkockázzuk a krumplit. 
  5. Amikor megpuhultak a zöldségek, hozzáadjuk a krumplit és felöntjük annyi vízzel, amennyi ellepi. Sózzuk, borsozzuk, ízlés szerint fűszerezzük köménnyel, majoránnával, beletesszük a babérlevelet is.
  6. Takarékon addig főzzük, míg a krumpli majdnem puha.
  7. Közben elkészítjük a csipetkét. A tojást összekeverjük a liszttel, ne felejtsük el megsózni. Akkor jó, ha kézzel jól gyúrható, nem ragacsos a tészta. 
  8. Végül kézzel beleszaggatjuk a csipetkét a forrásban levő paprikás krumpliba. Ha szükséges, pótoljuk az elfőtt vizet. Szaggatás közben keverjük át, mert a galuskák hajlamosak összeragadni.
  9. Megkeverjük, majd a felkarikázott virslit is hozzáadjuk.  Ezzel együtt kb. 5-6 percig főzzük. 
  10. Ha szükséges, a legvégén utána ízesítünk.
  11. Savanyúsággal, friss kenyérrel tálaljuk. 




Jó étvágyat kívánok! 

2 megjegyzés: