2020. október 20., kedd

Mandulás birsalmatorta vaníliakrémmel

 


Régóta szerettem volna egy birsalmás tortát, tegnap végre sikerült időt és birsalmát keríteni hozzá! :)) Mivel nem volt kész receptem, csak elképzelésem, így a mandulás torta alapon kívül,  minden más menet közben alakult. Nagy sikere volt itthon, szerintem felkerül a kedvencek közé. :) 


Hozzávalók a piskótához:

  • 8 L-es tojás
  • 12 dkg liszt
  • 10 dkg örölt mandula
  • 15 dkg cukor
  • fél zacskó sütőpor
  • 2 evőkanál citromlé

Hozzávalók a birs krémhez:
  • 6 nagyobb birsalma
  • 5 dkg vaj
  • cukor ízlés szerint (pár kanálnyi)
  • pár szem szegfűszeg
  • két csipetnyi őrölt fahéj

Hozzávalók a vanília pudinghoz: 
  • 1 tasak vanília puding
  • 4 dl tej
  • 3-4 evőkanál cukor
  • 15 dkg vaj vagy margarin

A fehér krém 3 dl Hulala cukrásztejszín keményre verve. 

Szükség lesz még 4 evőkanál savanykásabb piros lekvárra, nálam most körtés-cseresznyés, de a málna is tökéletesen illik hozzá.
A tetejére cukrozatlan kakaópor és bonbonok a díszítéshez. 


  1. Először elkészítjük a mandulás piskótát. Egy 26 cm-es kapcsos tortaformát kibélelünk sütőpapírral, vagy kivajazzuk, lisztezzük. Én az előbbit szoktam, úgy a kész piskótát sokkal könnyebben ki tudjuk szedni a formából. 
  2. A lisztet, őrölt mandulát  és a sütőport összekerjük. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből és citromléből kemény habot verünk, a cukrot kanalanként adagoljuk. 
  3. Egyenként hozzákeverjük a tojássárgákat is. Majd óvatosan, adagonként fakanállal hozzákeverjük a mandulás lisztet is. A lényeg, hogy minél több levegőbuborék maradjon a tésztában, rázogatni, ütögetni nem szabad.
  4. A masszát beleöntjük a formába és 170 fokos előmelegíttett sütőben 35-40 perc alatt megsütjük. Légkeveréses módban. Ha sima sütönk van, 180 fokos legyen. 
  5. A kész piskótát rácsra téve hagyjuk kihűlni, után szeleteljük 3 lapra. Jo magas torta lesz!🙂
  6. Míg hűl a piskótánk, elkészítjük a krémeket. A birsalmákat alaposan megmossuk, ha szép, világos a héjuk nem vágjuk le, azzal együtt szeleteljük. Cukros, fahéjas, szegfűszeges vízben 10-15 perc alatt puhára főzzük. Én 2 kanál cukrot tettem a vízbe. Ha már puha, leszűrjük, tálba tesszük, még melegen villával összenyomkodjuk. Hozzákeverjük a puha vajat, és ízlés szerinti cukrot. Én jobban szeretem, ha savanykás marad, így nem sok cukrot adtam hozzá, kb. 2 evőkanálnyit. Egy csipetnyi fahéj is mehet bele.
  7. A pudingot elkészítjük a szokásos módon, amikor langyosra hűlt, belekeverjük a puha vajat. Többször átkeverjük, hogy jó krémes legyen. 
  8. A Hulalát kemény habbá verjük, külön nem kell cukrozni.
  9. Végül összeállítjuk a tortát. 
  10. Az alsó lapot megkenjük a birskrém felével, erre jön a vanília krém fele, és a habtejszín harmada.
  11. A második lapot előszőr a málna vagy cseresznyelekvárral kenjük, utána jön a birs, vanília, habtejszín második harmada. 
  12. Végül beborítjuk az utolsó lappal, az egészet átkenjük a maradék habtejszínnel. A tetejét megszórjuk cukrozatlan kakaóporral és ízlés szerint dísztjük. Én most többféle bonbont rakosgattam rá. 
  13. Tálalásig a hűtőbe tesszük, legalább 3 óra kell, hogy az egész jó összeálljon, az ízek összeérjenek. 🙂🌺


 







5 megjegyzés:

  1. Nagyon jól hangzik és látványnak is szép. Ha birsalma, csak finom lehet. Nekünk alig termett idén.:(

    VálaszTörlés
  2. Gyönyörű lett a tortád, a birssel különleges íze lehetett! El is hiszem, hogy a kedvencek között kap majd helyet 😊.

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Imádom a birset, évek óta nem ettem...így most nagyon örültem ennek!🙂 Köszönöm Katalin!🙂

      Törlés
  3. Nagyon szép a tortád és azok az ízek benne és rajta , nagyon finom lehetett!

    VálaszTörlés