2020. november 7., szombat

Gyömbéres körtetorta


Csenger új receptje, tortája. Fordított gyömbéres körtetorta, áfonyával, dióval.....sütés közben isteni finom illaltok terjengtek a konyhában. 


Hozzávalók egy 25 cm-es kapcsos tortaformához:

A tésztához:

  • 4 nagyobb tojás
  • 10 dkg porcukor
  • 20 dkg darált dió
  • 2 csapott evőkanál keményítő
  • 1 zacskó sütőpor
  • csipetnyi só

A tetejére:
  • 60 dkg körte
  • 2-3 evőkanálnyi citromlé (nálam frissen facsart)
  • 3 evőkanálnyi aszalt álfonya
  • 10 dkg durvára tört dió
  • fél kiskanálnyi őrölt fahéj
  • 30 dkg meghámozott, reszelt friss gyömbér
  • további 10 dkg porcukor a karamellhez

  1. A sütőt előmelegítjük 160 fokra. A kapcsos tortaforma alját jól kivajazzuk, a szélét sütőpapírral bevonjuk. Én úgy szoktam, hogy a vajból pici pöttyöket kenek a karimára, mintegy ragasztóként és úgy tapasztom rá a méretre vágott sütőpapír csíkot.
  2. Az áfonyát összekeverjük a durvára morzsolt dióval, hozzáadjuk a frissen reszelt gyömbért is. Félretesszük.
  3. A körtét meghámozzuk, félbevágjuk, a magházát eltávolítjuk. Meglocsoljuk a citromlével.
  4. A darált diót elkeverjük a fahéjjal és a sütőporral, keményítővel. 
  5. A tojásokat ketté választjuk, a sárgáját világos sárgára keverjük a 10 dkg cukorral. 
  6. A fehérjét csipetnyi sóval kemény habbá verjük. Egy hablapát vagy fakanál segítségével óvatosan hozzákeverjük a tojássárgát, majd adakonként hozzáadjuk a sütőporos, keményítős darált diót is. 
  7. Elkészítjük a karamellt. Egy kis lábosban lassú tűzön gyakran kevergetve világosra karamelizáljuk a porcukrot, majd a kikent tortaforma aljába kenjük. Gyorsan kell dolgoznunk, mert nagyon hamar szilárdul.
  8. Ezután kirakjuk a formát a körtékkel, a domború felével lefele.
  9. Megszórjuk az áfonyás, diós, gyömbéres keverékkel.
  10. Végül belesímítjuk a diós tésztát és betesszük a sütőbe. 160 fokon, légkeveréses módban kb. 40 percig sütjük. Légkeveréses módban. 
  11. Ha már kész, kivesszük a sütőből, egy nagyobb tányért ráteszünk a tetejére és átfordítjuk.  Még melegen csináljuk, hogy a karamell nem szilárduljon meg. A széléről levesszük a sütőpapírt és hagyjuk teljesen kihűlni. 




Jó sütögetést kívánok! 
Csenger



1 megjegyzés:

  1. Nagyon finom, különleges tortát sütöttetek! Még sosem csináltam ilyen átfordítós sütit, szívesen megkóstolnám 😊. Nagyon guszta!!!

    VálaszTörlés